Bengt Eidem er kommunikasjonsdirektør i Tensio, Norges nest største nettselskap.
Bengt Eidem er kommunikasjonsdirektør i Tensio, Norges nest største nettselskap.

- Norge er et av verdens billigste ladeland

Nettselskapet Tensio har sammenlignet ladeprisene fra land til land, og Norge kommer veldig godt ut.

Publisert Sist oppdatert

Selv om Norge generelt sett er et dyrt land å feriere i, er det et område vi skiller oss positivt ut når det gjelder kostnader. Det er på strømbruk og lading av elbiler.

- Norge er et av verdens billigste ladeland. Tyskland og Danmark er blant verdens dyreste, sier kommunikasjonssjef i Tensio, Bengt Eidem.

Han forklarer at det å finne ut hva det koster å lade elbilen i forskjellige land ikke er så lett fordi informasjonen som regel ikke er så enkelt tilgjengelig. Når man bruker strøm betaler man i praksis for tre ting:

  • Strømmen
  • Strømnettet
  • Avgifter

Nettselskapet Tensio skriver i en pressemelding at de har latt seg inspirere av Big-Mac-indeksen for å lage en sammenligning av Norge og andre land. Ifølge Big-Mac-indeksen er Norge og Sveits de to landene der McDonald's kjente Big Mac er dyrest.

Det har de gjort ved å sjekke prisene på Tesla's ladenettverk. De har den desidert laveste ladeprisen i Norge, med en kostnad på 1,70 kroner per kWh.

Det nest billigste landet er Ungarn (2,21kr/kWh) mens man i Danmark må betale 4,16 kr/kWh).

Tensio skriver at man som tommelfingerregel må regne med at en elbil bruker 2 kWh per kjørte mil. Med det som utgangspunkt koster det 340 kroner å kjøre 100 mil i Norge mens det koster 832 kroner i Danmark.

Ladekostnader

Land Pris pr kWh i lokal valuta Pris pr kWh omregnet til NOK
Norge1,70 NOK1,70 NOK
Ungarn73,24 HUF (ungarske forinter)2,21 NOK
Kroatia1,69 HRK (kroatiske kuna)2,39 NOK
Tsjekkia6,31 CZK (tsjekkiske koruna)2,53 NOK
Finland0,24 Euro2,56 NOK
Frankrike0,24 Euro2,56 NOK
Sverige2,56 SEK (svenske kroner)2,63 NOK
Kina1,95 CNY (kinesiske yuan)2,62 NOK
USA0,28 $ (US Dollars)2,64 NOK
Nederland0,25 Euro2,67 NOK
Australia0,42 Australske dollar2,76 NOK
Storbritannia0,24 £ (engelske pund)2,85 NOK
Polen1,24 PLN (polske zloty)2,96 NOK
Østerrike0,28 Euro2,99 NOK
Sveits0,30 CHF (sveitsiske franc)3,00 NOK
Spania0,29 Euro3,10 NOK
Italia0,30 Euro3,20 NOK
Tyskland0,33 Euro3,52 NOK
Danmark2,90 DKK (danske kroner)4,16 NOK

Fra lavest til høyest pris på lading pr kWh hos Teslas superladere rundt omkring i Europa, i tillegg til priser fra USA, Australia og Kina. Gjennomgangen ble gjort 14. juli 2020. Kilde: tesla.com

Så må det påpekes at Tesla's ladenettverk er markant billigere enn andre ladestasjoner.

Tensio påpeker imidlertid at tall fra Household Energy Price Index 2020 bekrefter rangeringen av landene. De har også Danmark på pristoppen sammen med Tyskland.

Vannkraften får æren for de lave norske ladeprisene. Som et av få land har Norge overskudd på fornybar energi i strømsystemet, og vi har samtidig utviklet et robust strømnett.

Dette gjør at nordmenn bruker strøm til langt mer enn innbyggere i andre land. Samtidig er Norge et kaldt land med behov for mye oppvarming, og vi bruker derfor ekstra mye strøm på vinterstid.

I temperaturkalde Norge er vi avhengig av strøm på en helt annen måte enn de fleste andre land

Bengt Eidem

- I temperaturkalde Norge er vi avhengig av strøm på en helt annen måte enn de fleste andre land. Så selv om elbil-lading isolert sett er billig i Norge, så vil kostnadene for den totale strømbruken hos den jevne forbrukeren ofte likevel ikke oppleves som lav, sier Eidem.

Kombinasjonen av stor fornybar strømproduksjon og høyt strømforbruk per innbygger gjør at vi har en infrastruktur som er robust til å håndtere det relativt nye behovet for ladestasjoner til elbiler.

Samtidig er det mange som er frustrerte over høye strømregninger selv nå når strømprisen er lav.

- Normalen er nok at mange opplever at de har ganske høye utgifter til strøm, både fordi vi bruker strøm til mange formål, og fordi myndighetene har satt en høy forbruksavgift på strøm gjennom elavgiften. Men selv om mange synes at strømregningen er mer enn høy nok, så er det forhåpentligvis en trøst at Norge faktisk er et av verdens billigste land å bruke strøm i, sier Eidem.