Oluf Ulseth, Energi Norge.
Oluf Ulseth, Energi Norge.

Elavgiften reduseres: - Dette er et skritt i riktig retning, og en utvikling som bør fortsette

Publisert

I morges kom det en lekkasje om at elavgiften for første gang på 16 år skulle settes ned, og da statsbudsjettet ble lagt frem ble det bekreftet.

Dagens elavgift er på 16,58 kroner, og den blir nå nedjustert med 4,5 prosent til 15,83 øre/kWh.

Det blir godt mottatt i bransjeorganisasjonen Energi Norge.

– Den urimelige og økende skattleggingen av klimavennlig energibruk er noe vi har tatt opp flere ganger, senest i sommer da strømprisene var uvanlig høye. Nå opplever vi for første gang i historien at avgiften settes ned. Det er et skritt i riktig retning, og en utvikling som bør fortsette, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Avgiftsreduksjonen betyr at strømkunder med et vanlig årlig forbruk på rundt 20.000 kWh får en reduksjon i strømregningen på  nærmere 200 kroner.

– Bruk av strøm blir stadig viktigere for å kutte skadelige klimagassutslipp i transportsektoren, industrien og andre sektorer. Vi ser at både biler, busser, lastebiler og til og med fly elektrifiseres. Det er derfor svært positivt at regjeringen også foreslår å øke Enovas bevilgninger med 345 millioner kroner til å redusere fossil energibruk, særlig i transportsektoren. Vi mener dette også har potensial til å utvikle nye arbeidsplasser og økonomisk vekst i Norge, påpeker Ulseth.

Strømkundene betaler årlig over 14 milliarder kroner i elavgift, inkludert mva. De siste ti årene har avgiften økt med 60 prosent – mer enn det dobbelte av prisveksten i samme periode. Strømkundene betaler i tillegg Enova-avgift, elsertifikater og merverdiavgift på det hele. I perioder har avgiftene utgjort hele 40 prosent av strømregningen – som ellers består av strøm og nettleie.

– Det er åpenbart at politikerne har brukt år med lave strømpriser til å øke elavgiften. I år har den rekordtørre sommeren og markedsutviklingen i Europa sendt prisene til værs. Da er det prisverdig at regjeringen tar grep for å dempe avgiftene. Det kommer strømkundene til gode og vil bidra til at Norge kan bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn, sier Ulseth.

Les også:

Powered by Labrador CMS