Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

– Økt CO2-avgift vil gjøre det mer lønnsomt å velge elektriske, utslippsfrie løsninger

Energi Norge vil at økt CO2-avgift skal komme strømkundene til gode i form av lavere elavgift.

Publisert

Fredag la regjeringen frem klimaplanen. Der foreslås det en kraftig økning av CO2-avgiftene i årene fremover til 2030.

I år ligger den på 691 kroner per tonn, og i 2030 skal den opp i 2000 kroner. Det tilsvarer en gjennomsnittlig økning på 14-15 prosent årlig vekst.

Bransjeorganisasjonen Energi Norge er godt fornøyde med forslaget.

– Økt CO2-avgift vil gjøre det mer lønnsomt å velge elektriske, utslippsfrie løsninger både i transportsektoren, industrien og på andre områder. Det er et godt virkemiddel og helt i tråd med prinsippet om å gjøre det dyrere å forurense og rimeligere å velge klimavennlig teknologi, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Selv om CO2-avgiften økes, skal ikke det samlede avgiftstrykket opp.

– Vår oppfordring er at regjeringen vurderer å kutte i elavgiften, som i fjor var høyere enn selve strømprisen og som motvirker elektrifiseringen, sier Kroepelien.

Elavgiften forventes å utgjøre 11,4 milliarder kroner for inntekten til staten i år, og det er en avgift som ilegges strømforbruk selv om norsk strøm kommer fra tilnærmet 100 prosent fornybare energikilder.

– Regjeringen vil stille krav om nullutslipp ved offentlige anskaffelser, blant annet for lette varebiler og bybusser. Det vil sette større fart i markedet for elektrisk transport. Planen legger til rette for satsing på teknologi og tjenester som kan skape nye eksportnæringer, mener Kroepelien.

Powered by Labrador CMS