El-selskaper bøtelagt – kuttet strømmen til pasienter

Publisert

To australske leverandører har fått bøter på 40.000 dollar, omkring 240.000 kroner, etter at de kuttet forsyningen til kunder avhengige av strøm for å overleve.

Selskapene Energex og Evoenergy har ifølge en melding tirsdag satt liv i fare da de uten å varsle på forhånd kuttet strømmen til kunder som er avhengige av ulike typer elektrisk utstyr for å leve. Australian Energy Regulator (AER) påpeker i en pressemelding at konsekvensene av at strømmen plutselig blir borte for pasienter som trenger elektrisk utstyr, for eksempel respirator, kan være svært alvorlig og i verste fall føre til at de dør.

Styreleder for Paula Conboy i AER sier kunder må motta varsel i forkant av at strømmen blir kuttet før planlagt strømstans, slik at de får mulighet til å sørge for alternative løsninger.

AER er reguleringsmyndighet for elektrisitets- og gassleverandører.

Begge firmaene framholder at kundene ikke kom til skade på grunn av strømstansen. Energex sier det skyldes menneskelig svikt at de ikke varslet på forhånd, mens Evoenergy sier det skyldes en feil i datasystemet deres.

Dette er langt fra første gang Energex begår regelbrudd av denne typen. Selskapet har fått minst 60.000 dollar i bøter i året siden 2016 for å kutte strømmen uten å varsle kunder på såkalt «life support» på forhånd.

(©NTB)