Olje- og gasseksporten falt drastisk i andre kvartal i år. Her er plattformen Troll A.
Olje- og gasseksporten falt drastisk i andre kvartal i år. Her er plattformen Troll A.

Eksportverdien sank med nesten en femdel

Koronavirkningene på norsk økonomi er stadig økende.

Publisert

Nye tall fra SSB viser et fall i eksportverdien på 19 prosent fra første til andre kvartal i år.

I andre kvartal eksporterte Norge varer og tjenester for 256 milliarder kroner. Det er en nedgang på 66 milliarder kroner fra første kvartal. Det er olje- og gasseksporten som står for den største nedgangen med et fall på 41 milliarder kroner.

Næringsminister Iselin Nybø (V) karakteriserer eksportnedgangen som «dramatisk».

- Norge importerer og eksporterer mindre enn vi gjorde før koronakrisen. Dette er alvorlig. Både import og eksport bidrar til verdiskaping og produktivitet. Regjeringen gjør det vi kan for å støtte næringslivet gjennom denne krisen. Dette er også grunnen til at vi i høst kommer med en handlingsplan for norsk eksport, med en rekke konkrete tiltak, sier Nybø.

SSBs foreløpige tall viser at rente- og stønadsbalansen overfor utlandet hadde et overskudd på 28 milliarder kroner i andre kvartal. Både inntekter og utgifter overfor utlandet er redusert, men utgiftene ble redusert mest.

Oljefondet fikk sine utbytteinntekter redusert med 18 milliarder kroner i andre kvartal. Men utbyttet fra norske selskaper til utlandet gikk ned enda mer, med 45 milliarder kroner. Dermed styrket rente- og stønadsbalansen seg sammenlignet med andre kvartal i fjor.

(©NTB)