85 oljearbeider er igjen på Valhall

Publisert

Stenger produksjonen.

85 av 235 oljearbeidere er igjen på Valhall-feltet i Nordsjøen, hvor det ble iverksatt evakuering fordi en stor og ubemannet lekter slet seg og drev nordover mot oljefeltet.

– Vi overreagerer, men vi vil heller det enn alternativet, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge, som opererer Vallhall-feltet, til NRK.

Fire helikoptre ble sendt fra Stavanger lufthavn til Valhall-feltet mellom klokken 00.45 og 01.30, får VG opplyst fra BP Norge.

Oljearbeiderne, 150 av totalt 235 personer fordelt på to installasjoner, ble evakuert til de nærliggende feltene Ula og Gyda. Helikoptre står klar til å hente de resterende 85 dersom det skulle bli nødvendig, opplyser BP.

Produksjonen ved Ekofisk-plattformene Eldfisk og Embla er stengt ned som følge av evakueringen.

Evakuering etter føre var-prinsippet

Hovedredningssentralen er ikke involvert i evakueringen, men overvåker situasjonen.

– Dette er en evakuering etter føre var-prinsippet. Det er en lekter som driver et stykke lenger sør, og folk flyttes i tilfelle den skulle kunne utgjøre en trussel, sa redningsleder Nils Ole Sunde ved HRS Sør-Norge til NTB.

Torsdag morgen opplyser han at risikoen for at lekteren skal treffe oljeplattformer, er mindre enn tidligere fryktet.

– Lekteren har fått lavere hastighet, og retningen har endret seg litt, sier Sunde til NRK.

 • - Dette er alles mareritt
 • 110 meter lang, 30 meter høy og 30 meter bred

  Det er ingen personer om bord på lekteren som har slitt seg. Den er 110 meter lang, 30 meter bred og 30 meter høy og drev natt til torsdag nordover i retning BP Norges installasjoner.

  Arbeidet med å stanse lekteren pågikk torsdag morgen for fullt, blant annet med bistand fra båter fra Ekofisk-feltet, som driftes av ConocoPhillips.

  – Det er kraftige skip der ute, og de har utstyr for å skyte ny slepelinje over med harpun. Vi håper det skal gå bra, sier Sunde til NRK.

  BP Norge opplyste at lekteren i teorien kan treffe en av installasjonene ved 10-tiden torsdag formiddag. Den slet seg under slep, og taubåten går ved siden av lekteren, men bølger og uvær i området gjør at båten ikke får festet lekteren i slepet, opplyste selskapet til Dagbladet.

  Vil fange lekteren

  Eide Marine, rederiet som eier lekteren, opplyser at de vil forsøke å fange lekteren som driver nordover på sjøen.

  – Vi vil sammen med Hovedredningssentralen og andre involverte prøve å organisere tiltak slik at vi enten får endret kurs eller klarer å fange lekteren og få kontroll på den, sier administrasjonssjef Kjartan Mehammer i Eide Marine til VG.

  • Tre ting som skiller HMS-kulturen i oljebransjen og energibransjen
  • Åtte plattformer

   Plattformene som blir evakuert, er Valhall produksjons- og hotellplattform, samt en av Maersk Drillings rigger.

   Valhall-feltet ligger i den sørlige delen på norsk side i Nordsjøen. Feltet består av totalt åtte plattformer.

   BP ble varslet om den drivende lekteren ved 21-tiden onsdag kveld.