- Etterspørselen etter olje og gass er høyere i de to andre scenariene, men det er rom for norsk olje og gass i alle scenariene

Publisert

Torsdag denne uken la Equinor frem sin åttende årlige utgave av rapporten Energy Perspectives. Der presenterte Equinor's sjeføkonom Eirik Wærness tre scenarier for hvordan de så for seg energibransjens utvikling frem til 2050:

 • Renewal
 • Reform
 • Rivalry
 • Etter presentasjonen tok enerWE en prat med Wærness for å høre hvorfor han brukte mest tid på Renewal-scenariet.

  - Det som er det mest utfordrende scenariet. Det er det scenariet vi ønsker. Det er det vi strever etter. Det er det det snakkes mest om, sier Wærness.

  Han påpeker at alle scenariene forutsetter at det gjøres klimatiltak, men at renewal er det mest ambisiøse og dermed også det mest krevende.

  På spørsmål om hvordan han tror det går med norsk olje og gass dersom renewal-scenariet slår til, så er han optimist på vegne av norsk sokkel.

  - Jeg tror det går bra, men det forutsetter selvsagt at vi gjør nye funn, sier Wærness.

  Han legger til at det alltid er et prisspørsmål, og at det uansett er helt essensielt at norsk sokkel er kostnadseffektive.

  - Etterspørselen etter olje og gas er høyere i de to andre scenariene, men det er rom for norsk olje og gass i alle scenariene, sier Wærness til enerWE.

  Det er imidlertid ikke hipp som happ for for oljebransjen hvilke av de tre scenariene som er nærmest å slå til med sine prognoser.

  - Kravet til konkurransedyktige priser vil være sterkere i Renewal-scenariet enn i de to andre, sier Wærness.

  Her kan du laste ned Energy Perspectives 2018.

  Se videointervjuet øverst i artikkelen.