Fagansvarlig for finans i miljøorganisasjonen ZERO, Per Kristian Sbertoli.
Fagansvarlig for finans i miljøorganisasjonen ZERO, Per Kristian Sbertoli.

- Den europeiske investeringsbanken setter en ny standard

EIB har vedtatt at de vil fase ut alle fossile energiprosjekter fra slutten av 2021.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske investeringsbanken EIB investerte to milliardder euro i fossil energi i 2018. Nå har styret vedtatt at de vil fase ut finansieringen av nye fossile energiprosjekter fra slutten av 2021.

- Vi vil stoppe finansiering av fossil drivstoff og vi vil lansere den mest amisiøse klimainvesteringsstrategien som noen offentlig finansinstitusjon noen gang har gjort noen sted, sier EIB-president Werner Hoyer i en pressemelding.

Fremtidige investeringer vil fokusere på å aksellerere energiinnovasjon, energieffektivitet og forny bare energikilder. EIB skriver at totalt vil fremtidige investeringer utløse hele 1000 milliarder euro i klimatiltak og miljøvennlige investeringer i tiåret frem til 2030, og at EIB-gruppen vil sørge for at alle finansieringsaktiviteter gjøres i tråd med målene i Paris-avtalen.Dette mottas som store og gledelige nyheter i miljøorganisasjonen ZERO.

- Beslutningen og satsningen fra EIB er viktige bidrag for å sette fart på overgangen fra fossil til fornybar energi, og setter en ny standard internasjonalt, sier Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig finans i ZERO.

I et tidligere intervju med Swedbank fortalte Peter Knutzen at investorene så på fornybare investeringer som interessante selv om de ikke kan konkurrere med olje og gass på lønnsomhet. De forklarte det med at de så på investeringer i fornybare energikilder som mindre risikable, og at investorene derfor kunne leve med lavere avkastning.

- På et tidspunkt er ikke lønnsomheten i olje og gass som i dag, og hvem vil sitte med den risikoen, sa Knutzen til enerWE.

Multiconsult's solenergiekspert Bjørn Thorud har også forklart at solenergi nå vokser så raskt at det kan begynne å utfordre olje og gass allerede det kommende tiåret.

- Risikoen i olje og gass er mye større enn folk kanskje tror, sa Thorud til enerWE.

EIB er EUs utlånsbank, og de beskriver seg selv som den største multinasjonale finansinstitusjonen i verden. Når EIB nå tar dette grepet kan det være et kraftig signal som kan fremskynde også andre aktørers investeringer i fornybar energi.

Her kan du lese hele pressemeldingen fra EIB.