Daglig leder Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo er kritisk til NVEs forslag til effekttariffer. Vi tror ikke forbrukerne og strømkundene klarer å få til dette og heller ikke at vi på tech-siden vil klare å beherske det kaoset som kommer, sier han.
Daglig leder Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo er kritisk til NVEs forslag til effekttariffer. Vi tror ikke forbrukerne og strømkundene klarer å få til dette og heller ikke at vi på tech-siden vil klare å beherske det kaoset som kommer, sier han.

- Tror ikke vi vil klare å beherske det kaoset som kommer

Solcellegründer Andreas Thorsheim advarer mot effekttariffene.

Publisert

Det nye forslaget til effekttariffer som NVE nylig la frem, har skapt debatt, og blant de kritiske røstene finner vi solcellegrunder Andreas Thorsheim i Otovo. Nylig hadde han sammen med daglig leder Edgeir Aksnes i strømselskapet Tibber en kommentar i Aftenposten der de de to spår kaos i strømmarkedet dersom effekttariffene går gjennom.

- Hvorfor er de foreslåtte effekttariffene problematiske?

Så her må den teoretiske besparelsen på nettsiden veies opp mot dingse-kostnaden for forbrukeren

Andreas Thorsheim

- Fordi det ikke er tatt høyde hvordan det skal gjennomføres i praktisk. Vi jobber i selskaper som til daglig monterer smarte dingser i folks hjem og vet at disse må samhandle med reglene på en god måte. Det gjør det til dels i dag, men det blir vesentlig verre hvis alle Norges 100 nettselskaper skal lage hver sin variant av tre særnorske pris-sjablonger, sier Thorsheim til enerWE.

Det er i hovedsak tre problemer knyttet til de foreslåtte effekttariffene, mener han.

- For det første må forbrukerne få flere dingser i huset - som fort vil komme opp i flere tusen kroner. Å få smartmålere installert i to millioner husstander har kostet ti milliarder kroner. Nå må hver og en av oss få tilsvarende funksjoner installert - det haster og er mye dyrere. Da sier kanskje NVE at smartmåleren kan komme seg på internett, men skal dette kobles sammen slik at dataene kommer ut og dingser kan styres, må nok de fleste få en håndverker hjem for å få hjelp med det, og vi vet kostnadene på dette. Såher må den teoretiske besparelsen på nettsiden veies opp mot dingse-kostnaden for forbrukeren, sier han.

Alle skal med

Det andre problemet Thorsheim løfter frem, er at det må være straff for de som ikke tilpasser seg og en gulrot for at de faktisk gjør det.

- Og her må vi passe på at også de minst teknisk modne klarer å henge med. Da er enkle regler bedre enn de kompliserte.

I tillegg må også husene tilpasses slik at de nye dingsene virker inne i husene - det er det tredje problemet som Thorsheim trekker frem.

- Det betyr at de norske reglene må ligne på reglene andre steder - i California, Tyskland eller for eksempel Sør-Korea, steder der varmepumpene, elbilene eller batteriene produseres. Og da bør helst reglene være like i hele Norge, sier han.

Han avviser at de mener det er unødvendig med effekttariffer, selv om han kunne ønske seg at det hadde blitt vurdert flere muligheter.

Jeg tror man hadde hatt godt av å se på alternativene.

Andreas Thorsheim

- Jeg tror man hadde hatt godt av å se på alternativene. Mange av problemstillingene er teoretiske, og man burde ta utgangspunkt i de to millioner strømmålerne som har stått på i ett år nå for å finne ut hvor ofte det er effektmangel som skaper strømbrudd eller fare for strømbrudd. Hvis det rammer forholdsvis få, er det kanskje bedre at Elon Musk innstallerer et batteri i nabolaget enn at alle nordmenn får en ny måte å beregne strømmen sin på, sier han.

Sammenfallende interesser

- Men snakker dere ikke egentlig for deres syke mor?

Her har vi sammenfallende interesser med forbrukerne og samfunnet, og jeg håper at frontene kan bli litt mindre steile.

Andreas Thorsheim

- Vi selger tilpassingsteknologi, og hvis det ikke det virker, går det ut over oss. Her har vi sammenfallende interesser med forbrukerne og samfunnet, og jeg håper at frontene kan bli litt mindre steile. Vi må ta et steg tilbake og samle kunnskapen fra en litt større bredde - byggebransje, enøkteknologierc forbrukere og miljøorganisasjoner - og utforme regler for fremtiden slik at vi kan både oppnå regler som er forståelige, men også få teknologien til å virke.

Nå håper Thorsheim at debatten kommer inn på et nytt spor.

- Dagens Næringsliv har stemplet de som er kritiske til effekttariffene som kranglefanter, men jeg håper både kraftbransjen og regulator kan høre på frustrasjonen som vi på teknologisiden opplever. Vi tror ikke forbrukerne og strømkundene klarer å få til dette og heller ikke at vi på tech-siden vil klare å beherske det kaoset som kommer, sier han.