- Glitrende fra Glitre

KRONIKK: Elektroforeningen hyller Glitre Energi Nett's enkle løsning med lavere nettleie på natten.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har NVE forsøkt å finne en modell for effekttariffer som kan få forbrukere til å flytte deler av sitt strømforbruk fra perioder med høy kapasitet i nettet til perioder med lav kapasitet i nettet. Tross en rekke årsverk og flere konsulentrapporter har de ikke lykkes. Forslagene har blitt kritisert for å være både uforståelige og for i verste fall å virke mot sin hensikt. Motstanden har vært stor fra både forbrukerorganisasjoner, bransjeorganisasjoner og nettselskapene selv.

NVE har gang på gang måttet tilbake til tegnebrettet. Deres siste forslag kom for knapt to uker siden. Ingenting tyder på at de denne gangen heller vil kunne få gjennomslag, da NVE også nå har kommet opp med et forslag som er umulig for en vanlig forbruker å forstå. Men nå kan det virke som Glitre Energi Nett, nettselskapet for Drammensregionen, har løst problemet for NVE.

«Vi ønsker å gjøre det superenkelt for folk å skjønne dette, og at det skal være lett for folk å endre forbruket», sa direktør i Glitre Energi Nett, Tore Morten Wetterhus til E24. Til enerWE uttalte han videre at: «Vi ønsker å bruke gulrot, og ikke pisk». Noe lignende har vi aldri hørt fra NVE. De forteller i stedet om marginaltap, lavspent distribusjonsnett, kapasitetsbasert nettleie og hundrevis av andre ord, begreper og setninger som er vanskelig å forstå for alle som ikke jobber med energi til daglig.

Glitres løsning er like enkel som den er genial. I stedet for å forvirre forbrukerne med et virvar av uforståelige skrivebordsmodeller, slik NVE gjør, henter Glitre rett og slett frem motorsagen og kutter prisen kraftig på nettleie om natten. Slik vil de motivere elbileiere til å flytte ladingen fra ettermiddagstid, når det er trangt om plassen i strømnettet, til kvelds- og nattestid når kapasiteten er god. Det kommer de til å lykkes med. De fleste elbilladere og/eller elbiler kan allerede stilles inn slik at dette skjer automatisk.

Forbrukeren kan juble av tre grunner. For det første vil en gjennomsnittlig elbilist kunne spare rundt 1000 kroner i året på hjemmelading, takket være lavere nettleie om natta. For det andre vil samtlige forbrukere spare et ukjent, men ikke ubetydelig beløp, fordi reduserte investeringer i ny nettkapasitet betyr lavere vekst i nettleien. For det tredje slipper forbrukerne å måtte sette seg inn i NVEs kompliserte forslag, som for øvrig legger opp til at forbrukerne kan måtte tilpasse seg en ny modell hver gang to nettselskaper slår seg sammen.

Så må vi bare håpe at NVE nå har fornuft nok til å ikke la det gå prestisje i å tvinge gjennom sine egne modeller, men at de i stedet ser til Glitres glitrende løsning. Da kan en forståelig modell for effekttariffer innføres i hele landet fra 2021 – i tråd med NVEs opprinnelige ambisjoner.

Powered by Labrador CMS