Statoil kjøper i Lundin – betaler med Grieg-andeler

Publisert

Statoil kjøper seg opp til drøyt 20 prosent andel i oljeselskapet Lundin og betaler med 15 prosent av Edvard Grieg-feltet.

Lundin overtar dermed hele andelen Statoil har i Edvard Grieg-feltet, samt andeler på henholdsvis 9 og 6 prosent i rørledningene fra dette feltet og fra Utsirahøyden. Statoil betaler dessuten 68 millioner dollar – godt over en halv milliard norske kroner etter dagens kurs – i kontantvederlag for det økte eierskapet i svenske Lundin.

De to selskapene vil fortsette å operere uavhengig av hverandre og fungere som separate enheter i alle lisenser på norsk sokkel, opplyser Statoil tirsdag formiddag.

— Attraktiv mulighet

- For oss er dette en attraktiv mulighet fordi det øker den indirekte eksponeringen mot Johan Sverdrup, hvor vi er operatør. Det er et prosjekt i absolutt verdensklasse, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til Sysla.

Statoil anslår at Sverdrup-feltet vil være lønnsomt hvis oljeprisen går over 30 dollar fatet. I tillegg får Statoil økte, indirekte interesser i andre sentrale felt under utvikling på norsk sokkel.

– Dette er et initiativ Lundin kom med. Som følge av den transaksjonen vi nå gjør, kan vi bokføre vår andel av de reservene vi eier i Lundin, sier Pedersen.

Statoil-kursen ned

Så sent som i januar kjøpte Statoil 11,9 prosent av aksjene i Lundin Petroleum for 4,6 milliarder svenske kroner. Nå har Lundin igjen gjort framstøt overfor det norske selskapet. Pedersen understreker at Statoil ikke har planer om ytterligere økning i Lundin, noe Statoil-ledelsen også bedyret etter det forrige kjøpet i januar.

Nyheten kom samtidig med meldingen om at Statoil selger seg ut av et skiferoljefelt i USA for 3 milliarder kroner. Markedet synes imidlertid ikke å være spesielt imponert over transaksjonene. Halvannen time etter at børsen startet handelen tirsdag, var Statoil-kursen ned 1,14 prosent.

Powered by Labrador CMS