STOCKHOLM, SVERIGE 20180611.Gunhild Stordalen taler under åpningen av EAT Stockholm Food Forum 2018 mandag.  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
STOCKHOLM, SVERIGE 20180611.Gunhild Stordalen taler under åpningen av EAT Stockholm Food Forum 2018 mandag. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Gunhild Stordalen mener Oljefondet må brukes til å bedre verdens matsikkerhet

Publisert

Oljefondet må bidra til en mer bærekraftig matindustri, mener EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen. Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) varsler handlingsplan.

Rundt 500 næringslivstopper, politikere, forskere og aktivister møttes mandag til EAT Stockholm Food Forum, den årlige konferansen som arrangeres av Stordalen Foundation.

Konferansens mål er i år som tidligere å diskutere hvordan man skal gjøre matindustrien sunnere og mer bærekraftig, både for å sikre bedre helse og for å redusere klimautslipp og bremse den globale oppvarmingen.

– Vi vil konfrontere noen av de tøffe spørsmålene vi står overfor, som hvordan vi skal sikre verden nok mat, uten å legge beslag på mer jord og utarme havet enda mer, heter det i EATs egen omtale av konferansen.

Norge kan bidra mye

EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen mener Norge og nordmenn kan bidra mye.

– Gjennom oljefondet kan vi oppfordre til bærekraftig forretningspraksis. Som pengesterke forbrukere kan vi endre matvanene våre og skape etterspørsel etter bedre matprodukter, sier hun.

– Vi kan stemme for politikere som tilrettelegger for at sunn og bærekraftig mat blir billigere og mer tilgjengelig, og gjør det vanskeligere å ta dårlige matvalg gjennom skatter og avgifter. Sukkerskatten var et positivt enkelttiltak, men vi må gå mye lenger og jobbe mer helhetlig, sier hun.

Varsler handlingsplan

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H), som mandag var en av hovedtalerne, orienterte blant annet om regjeringens kommende handlingsplan for bærekraftige matsystemer.

– Vi må trappe opp arbeidet med å trygge verdens tilgang på mat. Vi må arbeide på tvers av sektorene for å lykkes, sier Astrup.

– Vi må også erkjenne at tradisjonell landbruksbistand ikke er tilstrekkelig. Vi må se på hele verdikjeden, hele matsystemet, ikke bare bonden, mener han.

(©NTB)