Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

LO advarer mot forslag til strammere regler for dykkere

– Den foreslåtte løsningen innebærer både en sikkerhetsrisiko for dykkerne i sjøfarten og et konkurransefortrinn for dykkervirksomhetene.

Publisert

Nye regler for yrkesdykkere kan gi lengre og farligere arbeidsdager, mener LO. Sjømat Norge mener dykkere får et like godt vern under nytt regelverk.

I dag er det Arbeidstilsynet som har ansvaret for å føre tilsyn med yrkesdykkere. I et nytt forslag fra et utvalg nedsatt av regjeringen går det fram at Sjøfartsdirektoratet skal få overført ansvaret for dykking som foregår fra skip.

– Den foreslåtte løsningen innebærer både en sikkerhetsrisiko for dykkerne i sjøfarten og et konkurransefortrinn for dykkervirksomhetene. Forslaget synes ikke å ta opp i seg den helse- og sikkerhetsrisiko som er forbundet med dykking, eller at kommersielle behov står opp imot dykkernes risiko for helseplager og tap av liv, skriver LO i sitt høringsinnspill, ifølge Klassekampen.

Som avisen tidligere har omtalt går det i forslaget også fram at maksimal arbeidstid per år økes fra 1.582 timer til 2.190 timer, en økning på 605 arbeidstimer i året. Det legges også opp til ulike regler for dykkere som opererer fra land og dem som dykker fra skip.

LO er også kritiske til at tilsynsfunksjonen for yrkesdykkere ligger an til å bli fordelt på tre tilsyn.

Mange av yrkesdykkerne som dykker fra skip, jobber for oppdrettsselskap. Maritim fagsjef Arild Rød i NHO-foreningen Sjømat Norge, som organiserer oppdrettsselskap og andre aktører i havbruksnæringen, sier skipssikkerhetsloven er motsvaret til arbeidsmiljøloven, og at det ikke er grunn til at frykte et dårligere vern for dykkere på skip.

– Dykkerne får et like godt vern under sjøfartsregimet, sier Rød.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS