- Dvalin vil gi 6.000 årsverk i tre år

Publisert

Oslo (NTB): Fram mot 2020 skal tre milliarder kroner investeres hvert år i utbyggingen av det tidligere Zidane-feltet som nå omdøpes til Dvalin.

Det går fram av plan for utbygging og drift (PUD) som operatøren DEA mandag leverte til Olje- og energidepartementet.

Gassfeltet som ble oppdaget i 2010, skal bygges ut fram mot 2020 og vil kreve investeringer på 10,2 milliarder kroner. Dvalin er det største nye utbyggingsprosjektet på norsk sokkel i år.

Gode nyheter

– Utbyggingen gir etterlengtet arbeid for leverandørindustrien, beregnet til over 6.000 årsverk i utbyggingsfasen. Det er svært gode nyheter som vil gi aktivitet, sysselsetting og verdiskapning i industrien, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en pressemelding.

Dvalin blir en undervannsutbygging der en brønnramme med plass til fire brønner plasseres på havbunnen. Gassen og kondensatet skal føres i rørledning til Heidrun-plattformen 15 kilometer unna og deretter sendes videre til Nyhamna for ytterligere prosessering og eksport.

Kuttet kostnader

Aker Solution og Aibel kjemper om kontrakten på den nye prosessmodulen på Heidrun-plattformen. Dvalin er den første feltutbyggingen på norsk sokkel der tyske DEA er operatør.

– Sammenlignet med de opprinnelige planene har vi klart å redusere kostnadene i prosjektet med over 20 prosent. Det er et stort skritt for DEA å levere inn planen for utbygging og drift, og dermed ta prosjektet inn i en ny fase, sier administrerende direktør Hans Hermann Andreae i DEA Norge.

Dvalin-feltet ligger 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet, og inneholder 18,2 milliarder standard kubikkmeter gass. Driftsperioden er fra 2020 til 2032.

Fakta:

  • I september 2010 ble det funnet gass i leteområdet Zidane 260 kilometer nord for Kristiansund og 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet.
  • Ressursanslaget lyder på 18,2 milliarder standard kubikkmeter gass og 0,4 millioner standard kubikkmeter kondensat.
  • Zidane blir nå omdøpt til Dvalin og er den første feltutbyggingen på norsk sokkel der DEA er operatør.
  • DEA eier 40 prosent av lisensen. De øvrige rettighetshaverne er Edison International Branch (20 prosent), Maersk Oil Norway (20 prosent), og OMV Norge (20 prosent). OMV har inngått avtale med Petoro om kjøp av deres andel. (©NTB)
  • (©NTB)

Powered by Labrador CMS