- Du sparer cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen

Publisert

Strømprisene er nå på sitt høyeste nivå siden vinteren 2010–2011, og det er ventet fortsatt høye priser de neste månedene. Nå har strømselskapet Fjordkraft sendt ut en pressemelding der de forteller at man må ta grep nå hvis man skal spare strøm.

I motsetning til hva mange kanskje tror, så tjener ikke strømselskaper som Fjordkraft mer penger når strømmen er høy enn når den er lav. Det er fordi strømselskapene ikke produserer strømmen selv. De kjøper den på kraftbørsen Nord Pool, og så selger de den videre til sluttkundene. Det betyr at de stort settlever av marginen som er mellom prisen de kjøper strømmen for og prisen de selger den for. Denne marginen er som regel noenlunde lik uavhengig av om strømmen er dyr eller billig.

Samtidig får strømselskapene mye oppmerksomhet når prisene er høye, og det er de som har kundekontakten i form av strømregningene som sendes ut til kundene. Dermed kan det være en fordel å være litt frempå med informasjon om hvordan strømregningen kan reduseres gjennom redusert strømforbruk.

– Strøm betales etterskuddsvis og det er nå forbrukerne har mulighet til å påvirke strømfakturaene som vil komme i mars og april, sier Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft.

En del har sikkert gjort noen sparegrep allerede, men en husstand med et årsforbruk på 16.000 kWh, et normalt forbruk for et rekkehus, betaler rundt 550 kroner mer for strømmen i januar enn for samme periode i fjor. I tillegg har nettleien mange steder i landet også økt noe fra 1. januar.

Strømregningen består av både nettleie, som er prisen man betaler til nettselskapet for at de har bygd ut og drifter strømnettet. Så kommer prisen for selve strømmen på toppen av det igjen. I tillegg er det også en elavgift, samt merverdiavgiften som er synlige på strømregningen.

Forskjellen, og også sparepotensialet, er enda større i eneboliger, som fort kan bruke 25.000–30.000 kWh årlig. Bor du da i et dårlig isolert bygg, og temperaturen kryper ned mot -10 grader, kan oppvarmingen koste 60–80 kroner mer, sammenlignet med et nyere bygg, per dag.

Størst effekt på strømregningen oppnår man ved å senke innetemperaturen.

– I en gjennomsnittshusholdning går 50 til 60 prosent av strømforbruket til oppvarming. I en eldre bolig kan det være opp mot 70 prosent. Tommelfingerregelen er at du sparer cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen, sier Tjomsland.

Soverom, ganger og vaskerom trenger kanskje ikke å være like varme som boligens oppholdsrom, og det kan også være lurt å senke temperaturen om natten og når du er på jobb.

Etter oppvarming av boligen er det oppvarming av vann som krever mest strøm. Derfor er det penger å spare om alle i familien tar effektive dusjer nå om vinteren. Det er også fordel å fylle vaskemaskinen og oppvaskmaskinen helt opp. De bruker like mye energi per vask uansett.