- Droner har kommet for å bli i nettbransjen

Publisert

I dag, torsdag 6. desember var det Demo Day for oppstartsselskapene som deltar i Techstars Energy 2018. enerWE var tilstede i Equinor's lokaler for å høre mer fra de unge og lovende energiselskapene. Dette er et akseleratorprogram for innovatører og gründere som ønsker å forme energiframtiden. Gjennom tre måneder har ti selskaper jobbet med å videreutvikle sine ideer og konsepter i akseleratoren som Equinor, Kongsberggruppen og McKinsey støtter opp om.

En av de var på hjemmebane, og det var det norske droneselskapet Versor som ledes av Erlend Sierra. De utvikler programvare som gjør det mulig for droner å styre seg selv basert på sanntidsinformasjon som analyseres ved hjelp av maskinlæring.

- I dag trenger droner folk til å fortelle dem hva de skal gjøre, forteller gründer og CEO Erlend Sierra i oppstartsselskapet Versor.

Det kan for både være i form av en pilot som helt eller delvis manuelt styrer dronen, eller i form av et automatisert system som for eksempel bruker GPS-koordinater til å få dronen til å følge et forhåndsoppsatt arbeidsprogram.

Versor har gått et skritt lengre enn dette. Deres drone-programvare skanner området den befinner seg i, og finner selv ut av flyruten den må ta for å få utført sine arbeidsoppgaver. Det åpner for mer effektive arbeidsprosesser, spesielt i en fremtid der flere droner kan jobbe sammen.

Versor har allerede kjørt en pilot av droneprogramvaren sin for et norsk kraftselskap tilbake i april i år. Da ble systemet brukt til å inspisere kraftlinjer.

Når enerWE tar en prat med Erlend Sierra etter presentasjonen, forteller han imidlertid at det ikke er sikkert at det blir nettopp kraftbransjen som blir deres hovedsatsingsområde.

- Vi har testet i kraftbransjen. Nå står andre bransjer for tur, sier Sierra.

Grunnen til det er oppsiktsvekkende nok til at behovet kanskje ikke er avansert nok - ennå.

Når nettselskapene i kraftbransjen bruker droner, så er jobbene i utgangspunktet veldig klart definerte over forhåndsavklarte områder. Det er derfor ikke så komplisert å forhåndsprogrammere en flyrute.

Versor-løsningen kan selvsagt fortsatt brukes til å håndtere dette, og Sierra tror nok at de kommer til å jobbe med nettselskaper, men han er åpen om at de som et oppstartsselskap må fokusere innsatsen sin der de har en spisskompetanse og teknologi som løser utfordringer ingen andre greier.

- Droner har kommet for å bli i nettbransjen, men i hvilken grad de må være selvstyrte er et åpent spørsmål, sier Sierra til enerWE.

På den annen side forteller han at dette er en løsning som også er aktuell for vindkraftparker og solcelleanlegg.

Droner er et spennende felt med rask teknologiutvikling og mange nye muligheter. Samtidig har det blitt et veldig fokus på sikkerhet, og det er mange regulatoriske krav som setter begrensninger for hvor fort utviklingen faktisk får gått.

Sierra forteller at Norge gjennom et godt forhold mellom drone-miljøet og luftfartsmyndighetene har et reguleringsregime som gir Norge et konkurransefortrinn når ny droneteknologi skal testes ut. Det betyr ikke at det er fritt frem, tvert imot. Man må ha sertifikater og godkjennelser på flere nivåer for å drive med dette.

Samtidig er det et enklere regelverk å forholde seg til når man bruker droner som er små. Hvis den er på under 250 gram er det mindre sadelig hvis den ramler ned eller kræsjer med noen, og det reflekteres i regelverket.

For Versor har det derfor vært viktig å skalere ned løsningene slik at de kan bruke små droner til å utføre dronetjenestene de satser på å levere.

Nå skal selskapet fortsette arbeidet sitt, og de forventer å være klare med en fullverdig test av løsningen til sommeren neste år.

På sin hjemmeside har Versor lagt ut en video som viser hvordan en drone kartlegger en et stort rom for så å fly rundt i det på egenhånd.

Dette er de ti TechStars-selskapene som har deltatt i årets Techstar Energy:

 1. Ampaire, USA. Ampaire gjør flyvning tilgjengelig for flere mennesker fra flere flyplasser ved å bygge elektriske fly som er grønnere, går stillere, og koster mindre å drive.
 2. Crux OCM, Canada. Crux OCM benytter kunstig intelligens og sanntidsoptimalisering for å muliggjøre delvis autonom drift av rørledninger, redusere risiko knyttet til drift, og øke volumetrisk gjennomstrømning med opp til 4 %.
 3. DeepStream, Storbritannia. Teknologibasert plattform for anbud og prekvalifisering av leverandører for olje- og gassvirksomhet.
 4. Interface Fluidics, Canada. Interface Fluidics patentbeskyttede nanovæske-plattform sikrer rask laboratorietesting som setter energibransjen i stand til å forstå kjemikalienes ytelse 100x raskere og mer detaljert enn ellers.
 5. Opus 12, USA. Selskapet omdanner CO2 til drivstoff og verdifulle produkter. Teknologien vil inneholde CO2-omdanningskraften til 37.000 trær av volumet tilsvarende en koffert.
 6. RatedPower, Spania. RatedPower står bak pvDesign, en skybasert programvare som designer solenergianlegg over hele verden på få minutter.
 7. SafeEx, Danmark. SafeExs programvare digitaliserer inspeksjon og vedlikehold, og kundene sparer 25-40 % på arbeidskraft.
 8. Sensytec, USA. Sensytec utvikler en smart sementteknologi basert på et patentert tilsetningsstoff som gjør at selskaper kan øke sementens integritet ved å måle sementtilstanden i nær-sanntid.
 9. Versor, Norge. Versor lager programvare for selvstyrte droner for fullstendige infrastrukturinspeksjoner, og muliggjør AI-basert datafangst og automatisk feilsøking på tvers av industrielle anvendelser.
 10. Voyager, USA. Voyager er et skybasert datasenter som bidrar til styrking av beslutningstaking, automatisering av prosesser og sammenkobling av systemer i råvareshipping-bransjen.
 11. Les også: