Equinor sendte 3D-printet del fra Mongstad til Troll A med drone

– Utviklingen går fort og vi ser et stort potensial innenfor droneteknologi.

Publisert

Equinor forteller i en pressemelding at de nå har gjennomført en operasjon der de har brukt en drone til å fly en 3D-printet del 80 kilometer fra Mongstad base og ut til Troll-A plattformen i Nordsjøen.

– Utviklingen går fort og vi ser et stort potensial innenfor droneteknologi, som kan transformere måten vi opererer på, både under og over havoverflaten, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Han mener at droner har potensiale til å bli en ny viktig offshore-teknologi.

– Droner vil kunne styrke sikkerheten, øke produksjonseffektiviteten og bidra til lavere CO2-utslipp fra norsk olje og gass. Droner vil også spille en rolle når vi skal forme nye energiløsninger på norsk sokkel, fortsetter Nylund.

En drone er et ubemannet fartøy. Den brukte en drøy time på de 80 kilometerne ut til Troll-feltet, og fløy i 5.000 fots høyde.

Flyturen tok en drøy time de ca. 80 kilometerne til Trollfeltet i ca. 5000 fots høyde. Flyvingen var en test, den første av sitt slag i verden, der en faktisk fraktoperasjon ble gjennomført over en lengre avstand til en offshore installasjon i drift.

Dronen som ble brukt var en Camcopter s-100, produsert av Schiebel. Denne dronetypen er godt utprøvd og har utført ca. 70.000 flytimer fra andre typer operasjoner innenfor forsvar og kystvakt. Dronen er over fire meter lang og veier over 100 kilo. Den har en cruise-fart på over 150 km/t og kan frakte opptil 50 kilo last.

Operatør for dronen er det Sandnes-baserte selskapet Nordic Unmanned. Equinor og droneoperatøren hatt godt samarbeid med Luftfartstilsynet, Avinor Flysikring og nasjonal kommunikasjonsmyndighet for å gjennomføre den banebrytende frakten.

– På sikt ser vi for oss en ny infrastruktur for logistikk og støtteoperasjoner, som kan styrke den vi allerede har innenfor fartøy og helikopter, sier Alena Korbovà Pedersen, som leder arbeidet med utvikling av logistikkløsninger i Equinor.

I tillegg til å gjennomføre logistikkoperasjoner kan luftbårne droner også benyttes til inspeksjoner og observasjoner av teknisk tilstand på våre offshore installasjoner og landanlegg. De har svært avansert kamerautstyr og kan brukes i søk- og redningsoperasjoner, for eksempel til å finne folk som har falt på sjøen, eller til tidlig å oppdage forurensing på sjøen.

Droner kan også brukes til å inspisere vindturbiner, utplassere utstyr i forkant av personell ved vedlikehold og reparasjoner, og de kan hurtig kan levere kritiske deler.

Powered by Labrador CMS