Oslo  20170117.Biler i kø avgir eksos i Oslo sentrum tirsdag.  På grunn av akutt luftforurensing var det innført et generelt forbud mot å bruke dieselbiler i hovedstaden store deler av tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Oslo 20170117.Biler i kø avgir eksos i Oslo sentrum tirsdag. På grunn av akutt luftforurensing var det innført et generelt forbud mot å bruke dieselbiler i hovedstaden store deler av tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Drivhusgasser på et rekordhøyt nivå

Publisert

Mengden drivhusgasser i atmosfæren har nådd nye høyder, konstaterer Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

– Det er ingen tegn til at trenden er i ferd med å snu, melder FN-organisasjonen.

Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av CO2 økte til 405,5 deler per million (ppm) i fjor, sammenlignet med 403,3 ppm i 2016. Nivået av drivhusgassene metan og nitrogenoksid økte også.

– Uten raske kutt i CO2 og andre drivhusgasser vil klimaendringene få en stadig økende ødeleggende og irreversibel påvirkning på livet på jorda. Vinduet for å gjøre noe er nesten lukket, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

WMO har også funnet en økning i klorfluorkarbongassen KFK-11, selv om dette er omfattet av et internasjonalt produksjonsforbud. Trolig har produksjonen av gassen økt i Asia, ifølge WMO. KFK-gasser skader ozonlaget som beskytter jorda mot UV-stråling fra sola.

(©NTB)