AP Photo/Alex Brandon
AP Photo/Alex Brandon

Trump med presidentordre om mer olje og gass

– Altfor ofte har sårt tiltrengt energi-infrastruktur blitt holdt tilbake av interessegrupper, innbitte byråkrater og radikale aktivister.

Publisert

USAs president Donald Trump sier han trosser «radikale aktivister» når han undertegner to presidentordre om å akselerere utbyggingen av oljerørledninger.

Presidentens grep er i tråd med tiltak hans administrasjon har kommet med for å lette reguleringen av energisektoren, som sysselsetter mange i delstaten Texas.

– Altfor ofte har sårt tiltrengt energi-infrastruktur blitt holdt tilbake av interessegrupper, innbitte byråkrater og radikale aktivister, sa Trump til en fagforening i Houston i Texas som representerer ingeniører.

– Jeg skal signere to banebrytende presidentordre for å fortsette å gjenreise den amerikanske energiindustrien, la han til.

Ordrene gjør det enklere å få byggetillatelse for å lage oljerørledninger og gir presidenten «enestående autoritet for endelige beslutninger når problemer oppstår», ifølge presidenten selv.

I snitt produserer USA 12,2 millioner fat råolje hver dag, noe som plasserer dem på verdenstoppen, viser ferske tall USAs administrasjon for informasjon om energi (EIA).

Trumps kunngjøring har utløst kritikk fra både opposisjonspolitikere og miljøaktivister.

– Jeg har en bedre idé. La oss investere i infrastruktur for ren energi som kan skape jobber uten å ødelegge planeten vår, tvitret Washingtons guvernør Jay Inslee, som er blant demokratenes presidentkandidater for 2020-valget.

(©NTB)