DNB vil trolig revurdere lån til oljerørledning

Publisert

DNB vil revurdere sitt bidrag til finansieringen av utbyggingen av en omstridt oljerørledning i Nord-Dakota i USA dersom prosjektet ikke ivaretar urfolks rettigheter.

Banken skriver i en pressemelding at de kun skal finansiere prosjekter som møter DNBs krav til miljømessige og sosiale forhold, ifølge E24.

– Vi har intensivert dialogen med våre kunder og understreket at respekt for urfolks rettigheter er en grunnleggende forutsetning for oss som bank, skriver banken videre i meldingen.

DNB har ifølge NRK gitt et lån på 2,8 milliarder kroner til prosjektet.

Amnesty International i USA opplyste nylig at de har sendt observatører til Standing Rock-reservatet i Nord-Dakota for å overvåke myndighetenes reaksjoner overfor urbefolkningen.

Siden april har flere tusen aktivister og urfolk demonstrert mot utbyggingen. Amerikanske myndigheter har pågrepet og utvist flere aktivister fra området, ifølge canadiske CBC News.

Oljerørledningen skal etter planen legges under Missouri-elven nær grenseområdet mellom Nord- og Sør-Dakota. Elven er en ferskvannskilde for innbyggerne i Sioux-reservatet, som blant annet frykter at eventuelle lekkasjer vil ødelegge vannet deres, ifølge NRK.

Tidligere denne uken ba SV både DNB og oljefondet om å trekke seg ut av prosjektet. (©NTB)