Ser ingen opptur før 2018

Publisert

DnB kvier seg for å gi ut lån.

DNB-ledelsen tror nedturen i olje- og offshorebransjen vil vare til 2018, melder NTB fredag.

DNB-sjef Rune Bjerke kunne torsdag legge fram et resultat for tredje kvartal på hele 6,4 milliarder kroner. Men banken ruster for økte tap og låner ut mindre, skriver Dagens Næringsliv.

– Mens vi tidligere anslo at markedet flatet ut i løpet av 2017, tror vi at det kan vare et stykke inn i 2018, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss.

 • Les også: Vil utvide permitteringsperioden med over fem måneder
 • Dagens Næringsliv skriver at DNB knapt gir nye lån til de mest utsatte sektorene. For storkundene er utlånsveksten på rundt 1 prosent hittil i år.

  Næss bekrefter at banken er mer forsiktig etter sommeren.

  – Vi har ikke lukket døren og kastet nøklene i noen deler av banken. Men lavere utlånsvekst reflekterer noe større grad av nøkternhet i banken, kombinert med at etterspørselen etter lån har falt, særlig innen olje og offshore, sier Næss.

  Handelsbanken venter en lengre periode med lav vekst i Norge. Arbeidsløsheten vil trolig stabilisere seg på 5 prosent, men bare hvis mange nok gir opp å lete etter jobb.

  Handelsbanken gir optimistene en kalddusj i sin nye konjunkturrapport. Der konkluderer banken med at den økonomiske veksten så vidt vil holde seg positiv i Norge, men være svært svak i en lengre periode.

  Handelsbanken mener samtidig at risikoen for resesjon ikke bør undervurderes.

  Arbeidsløsheten vil i verste fall kunne stige til 6 prosent, men Handelsbanken mener det er mer sannsynlig at den stabiliserer seg rundt 5 prosent. Grunnen er at mange demotiverte nordmenn og arbeidsinnvandrere trolig vil slutte å søke – og dermed forsvinne ut av statistikken.

  Den norske krona har svekket seg med rundt 25 prosent mot andre valutaer siden starten av 2013, og krona ligger nå på sitt svakeste nivå på 20 år. Den svake krona skal kunne hjelpe norsk eksport og lokke flere turister, men effekten av dette har vært «puslete», mener Handelsbanken. Hovedårsaken er at veksten har vært svak også internasjonalt, noe som har begrenset etterspørselen.

  Handelsbanken tror styringsrenta vil presses ned mot null i 2016. Hvis situasjonen ikke bedrer seg internasjonalt og norsk oljeaktivitet fortsetter å falle, kan renta etter hvert også bli negativ.

Powered by Labrador CMS