Disse talentene kan vinne Equinors millionstipend i klassisk musikk

Publisert

I dag ble finalistene som kan vinne Equinors talentstipend i klassisk musikk offentliggjort. To cellister, én sopran og én pianist kan alle få millionstipendet som er et av Norges største innen klassisk musikk.

– Norges mest lovende talenter, sier den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes.

– Årets finalister har imponert oss de siste årene og de var vanskelige å komme utenom da vi identifiserte flere av Norges mest lovende talenter. Alle finalistene innehar et talent som tilsier at de hører hjemme både i vårt hjemlige musikkliv og på internasjonale konsertscener, sier Leif Ove Andsnes, juryleder og ambassadør for Equinor Morgendagens Helter.

Talentstipendet på én million kroner har som mål å løfte frem unge norske musikktalenter og hjelpe dem på veien videre mot en internasjonal karriere.

– Finalistene har lagt ned en betydelig innsats over tid og vist en tydelig læringsvilje for å utvikle sitt talent. Det er disse egenskapene som ofte kjennetegner Norges største talenter innen idrett, kultur og realfag, sier Reidar Gjærum, Kommunikasjonsdirektør Equinor ASA.

Sandra Lied Haga, cello (24 år, fra Nordstrand i Oslo)

Begynte å spille cello tre år gammel, og var i sin tid den yngste personen som deltok i Barratt Due Musikkinstitutts program for spesielt talentfulle barn. Hun debuterte i anerkjente Wigmore Hall som tolvåring og har vunnet flere nasjonale og internasjonale førstepriser.

Amalie Stalheim, cello (25 år, fra Fana i Bergen)

Kun seks år gammel begynte Amalie å spille cello. Hun omtales i dag som en av Skandinavias mest lovende cellister og har hatt flere solistoppdrag for anerkjente orkestre. Som eneste norske nordiske musiker har hun blitt håndplukket til Verbier Festival Academy to år på rad. Hun har også vunnet Sveriges fremste solistkonkurranse – Solistpriset 2018.

Caroline Wettergreen, sopran (32 år, fra Fana i Bergen)

32-åringen fra Bergen omtales som Norges nye operastjerne. Hun har tatt åtte år med utdannelse i Oslo og København for å utvikle stemmereportaret sitt. Allerede som tiåring bestemte hun seg for å bli operasanger og i 2011 debuterte hun ved Den Norske Opera og Ballett.

Christian Grøvlen, piano (28 år, fra Bergen)

Christian begynte å spille klaver kun fem år gammel og er omtalt som en av Norges mest lovende pianister. Som 13-åring ble han med i Unge Musikere ved Griegakademiet i Bergen. Han har vunnet Ungdommens Musikkmesterskap tre ganger og en rekke andre priser. I 2016 ga 28-åringen ut sin første innspilling til strålende anmeldelser.

Verdenskjent juryleder

Juryleder Leif Ove Andsnes er en av Norges mestvinnende artister uavhengig av sjanger med elleve spellemannspriser og flere internasjonale utmerkelser. I 1990 ble han en av de første musikerne som ble tildelt talentstipendet av Equinor.

Under Høstkonferansen 20. november blir det avgjort hvem av de fire finalistene som mottar et av Norges største stipender for klassisk musikk. Fjorårets vinner var tenoren Bror Magnus Tødenes fra Sunnmøre.