Oslo 20161129.Eksos fra biler i vinterkulden i Oslo tirsdag morgen. På flere forskjellige steder i hovedstaden viste luften tegn på høy og moderat forurensing.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161129.Eksos fra biler i vinterkulden i Oslo tirsdag morgen. På flere forskjellige steder i hovedstaden viste luften tegn på høy og moderat forurensing.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dieselforbud i Oslo fra tirsdag

Publisert

Fra tirsdag blir det forbudt å kjøre dieselbil på kommunale veier i Oslo på grunn av akutt helseskadelig luftforurensning. Slik det ser ut nå, vil forbudet vare til torsdag.

Mandag og tirsdag er det ventet kaldt vær og lite vind. Det er sannsynlig med høy eksosforurensning over store områder av byen disse dagene.

Derfor innfører Oslo kommune for første gang forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier fra klokka 6 til klokka 22 fra tirsdag.

Brudd på dieselforbudet straffes med et gebyr på 1.500 kroner, og både politiet og Statens vegvesen har myndighet til håndheving.

Deler av Ring 1

Kjøreforbundet gjelder fram til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede. Staten har fattet tilsvarende vedtak for deler av Ring 1.

– Akutt høy luftforurensning innebærer at det kan være helsefarlig for barn, eldre og astmatikere å bevege seg utendørs. Dieselforbud er et inngripende tiltak, men er nødvendig for å ta vare på helsa til byens innbyggere, sier Gerd Robsahm Kjørven, konstituert direktør i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Ustabil værtype

Ifølge prognosene søndag, vil det fra onsdag ettermiddag eller kveld bli mer omrøring i luftmassene, ifølge Oslo kommune. Fra torsdag ventes en mer ustabil værtype med god omrøring i luftmassene, og det vil mest sannsynlig ikke lenger være fare for høy NO2-forurensning.

– Vi følger værsituasjonen nøye. Når vedtaket oppheves, vil det bli varslet via kommunens nettsider, sosiale medier og i pressemelding, opplyser kommunen.

NTB har spurt om en kommentar fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Oslo byråd for miljø og samferdsel, men hun var søndag kveld ikke tilgjengelig.

En del unntak

Forbudet gjelder for dieseldrevne kjøretøy, men det gjøres en del unntak. Unntakene omfatter blant annet utrykningskjøretøy, ladbare hybrid-dieselbiler, kjøretøy som brukes i offentlig tjeneste, pasienttransport, kollektivtrafikk og kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov.

De statlige veiene Ring 3, E6, E18, riksvei 4 Trondheimsveien, riksvei 163 Østre Aker vei, riksvei 190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig, opplyser Oslo kommune.

Ifølge Luftkvalitet.no var luftforurensningen i Oslo høy søndag ettermiddag. Det samme gjaldt Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg. (©NTB)

Fakta om unntak fra dieselforbudet i Oslo

Oslo kommune har fra tirsdag lagt ned et midlertidig kjøreforbud for dieseldrevne kjøretøy på kommunale veier. Men det er mange unntak fra forbudet:

 • Tunge kjøretøy som benytter Euro VI-teknologi.
 • Bil klassifisert som diesel ladbar hybrid og som har en elektrisk rekkevidde uten bruk av forbrenningsmotor på minimum 40 km, såframt bilen utelukkende kjører på elektrisk energi.
 • Kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov den aktuelle dagen i forbudsperioden, herunder kjøretøy som leverer varer til Oslo.
 • Kjøretøy som transporterer en forflytningshemmet person og som har med gyldig parkeringsbevis for forflytningshemmede (HC-kort).
 • Utrykningskjøretøy og kjøretøy som benyttes i offentlig tjeneste.
 • Pasienttransport, det vil si transport av pasienter til eller fra sykehus eller lege.
 • Kjøring til og fra fergetransport. Unntaket er ment å gjelde de som skal ha med bilen på fergen, samt de som har parkert bilen på parkeringsplass ved fergeleie før forbudet inntrådte.
 • Kollektivtrafikk.
 • Kjøretøy med persontransportløyve.
 • Diplomatbiler.
 • (Kilde: Bymiljøetaten i Oslo kommune)