Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler

Dagens EU-regler gjør det umulig for enkeltland, inkludert Norge, å totalforby diesel- og bensinbiler.

Publisert

Dagens EU-regler gjør det umulig for enkeltland, inkludert Norge, å totalforby diesel- og bensinbiler. EUs industrikommissær åpner nå for å endre lovene.

Det fremgår i et brev fra EUs industrikommissær Elzbieta Bienkowska til det danske folketinget, skriver Teknisk Ukeblad.

Folketinget sendte i vinter en forespørsel EU-kommisjonen om et mulig forbud mot import og salg av nye diesel- og bensinbiler i Danmark. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen tok i fjor sikte på én million grønne kjøretøy i Danmark innen 2030.

Men EU-land vil med dagens lovverk ikke kunne forby verken markedsføring, import eller registrering av diesel- og bensindrevne biler i 2030. Samferdselsdepartementet opplyser at de samme reglene er en del av EØS-avtalen og at det dermed det heller ikke i Norge er lov å forby diesel- og bensinbiler i dag.

Bienkowska åpner imidlertid for at gjeldende lover kan endres.

– Frankrike, Spania, Storbritannia, Nederland og Irland har varslet om lignende planer om å forby biler med forbrenningsmotor i 2030–2040. Derfor vil jeg personlig gjerne ønske en debatt velkommen i ministerrådet, og den vil jeg med glede delta i, skriver Bienkowska.

(©NTB)