– Dette kan gi stopp i leting, en veldig rask nedtrapping av vår største og mest lønnsomme næring, og medføre store skattetap

Publisert

I de pågående regjeringsforhandlingene forsøker Venstre å få til en endring av leterefusjonsordningen. Det får professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Petter Osmundsen, til å reagere.

– Dette kan gi stopp i leting, en veldig rask nedtrapping av vår største og mest lønnsomme næring, og medføre store skattetap, sier professoren til NRK.

I intervjuet med NRK påpeker Osmundsen at oljegiganter som ExxonMobil, Mobil, Chevron og Shell allerede har solgt seg kraftig ned på norsk sokkel, og at Norge i stor grad konkurrerer med felt i Mexicogulfen i USA og den britiske delen av Nordsjøen om å tiltrekke seg oljeaktørene.

Han har beregnet skattesatsene i USA og Storbritannia for å sammenligne med Norge. Mens vi her har en effektiv skattesats på 78 prosent ligger Storbritania på 35 og USA på 45 prosent.

Osmundsen er likevel ikke redd for at det høye skattenivået skal skremme vekk aktørene så lenge rammevillkårene fortsetter å være stabile.

Les hele saken på NRK.no.

Les mer: