Foto: Chul Aamodt, enerWE
Foto: Chul Aamodt, enerWE

- Dette er ikke et område vi har vært etablert i lenge, men vi har nå rundt 1200 turbiner dekket med våre løsninger i dag

Toppsjefen i Kongsberg Digital vil ikke spå når vi vil se lønnsomhet i flytende havvind, men hun forteller til enerWE at prisene nå faller betydelig.

Publisert

Agder Energi arrangerte nylig Agder Energi-konferansen. Her deltok Hege Skryseth, CEO i Kongsberg Digital. Hun fortalte at de nå satser på teknologi til vindturbiner på havet.

Bunnfast havvind er på vei til å bli lønnsomt, men flytende havvind har fortsatt en vei å gå. Hun vil ikke spå når vi vil se lønnsomhet i flytende havvind, men hun forteller til enerWE at prisene nå faller betydelig.

- Det er en læringskurve i industrien når det gjelder det å ta i bruk ny teknologi, forteller hun til enerWE. Så ser vi at det er mye gjenbrukbar teknologi for alt som skjer offshore, fra olje- og gassutvinning som Norge er eksperter på.

Hun forteller at det er kostnadene knyttet til installasjon av turbinene som er de største utfordringene.

- Så er det vedlikehold av turbinene, og det å ilandføre produksjonen. Her jobber vi aktivt med å optimalisere produksjonen og levere gode løsninger for å kunne monitorere fortløpende. Og ikke minst det å sørge for å ikke ha nedetid av produksjon gjennom predikative metoder hvor vi forutser 10-12 måneder før ting kan inntreffe.

Aibel og ABB fikk nylig en stor milliardkontrakt. Vi spør toppsjefen i Kongsberg Digital om hvem som er hennes typiske kunder.

- Vi jobber med operatorene, og i noe grad med de som leverer utstyr til vindturbinene. Dette er ikke et område vi har vært etablert i lenge, men vi har nå rundt 1200 turbiner dekket med våre løsninger i dag.

Debatten om vindkraft på land går for fullt. Motstanden mot vindkraft på land har økt kraftig det siste året. Vi spør toppsjefen om hun mener vi bør vente med vindkraft på land, og heller satse for fullt på havvind.

Bilde: Analyse utført av Meltwater
Bilde: Analyse utført av Meltwater

- Jeg tror det er fornuftig å ha en strategi for begge deler. Det er vanskelig å matche prisnivået på land. Men så har offshore noen fordeler i forhold til at man ikke får den samme støyen og synligheten, avslutter hun.