- Dette er den største tildelingen noensinne

Publisert

I dag, 15. januar, har 33 selskap fått tilbud om andeler i totalt 83 utvinningstillatelser på norsk sokkel i Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2018. Dette er den største tildelingen noensinne, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– Det er svært gledelig at interessen er så stor i alle våre tre provinser, og særlig økningen i Barentshavet siden i fjor, sier Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg til NTB,

Av de 83 utvinningstillatelsene er 37 i Nordsjøen, 32 i Norskehavet og 14 i Barentshavet. 18 av dem er tilleggsareal til eksisterende utvinningstillatelser.

- Den omfattende tildelingen viser at selskapene har stor tro på at det er mer å finne i områder med kjent geologi og i nærheten av eksisterende infrastruktur. Det er viktig å påvise disse ressursene mens det fortsatt er infrastruktur som plattformer og rørledninger i nærheten – da kan selv små funn være lønnsomme å bygge ut. En årsak til at det fortsatt er attraktivt for selskapene å lete i modne områder kan være at store deler av sokkelen nå er dekket av ny og bedre seismikk, som sammen med ny teknologi gjør det mulig for selskapene å identifisere nye letemål, sier letedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet.

Spirit Energy Norge er tildelt ni nye lisenser på norsk sokkel i TFO 2018 (Tildeling i forhåndsdefinerte områder), hvorav to som operatør.

– Vi har fått meget god uttelling i TFO-runden, også i år. Spirit Energy har som strategi å vokse videre i Norge. Nye og attraktive letelisenser er grunnlaget for å gjøre nye funn som kan føre til feltutbygginger, sier letedirektør Steinar Meland i Spirit Energy Norge i en pressemelding.  

I TFO 2018 er Spirit Energy tildelt lisenser fra Nordsjøen i sør til Barentshavet i nord.

– Vi har stor tro på at det er mulig å gjøre funn på hele norsk sokkel, og vil lete i både modne områder i Nordsjøen og Norskehavet samt de mer jomfruelige i Barentshavet, sier Meland.

2018 var et travelt leteår for Spirit Energy, med ni brønner som resulterte i flere funn. Så langt har selskapet planer om å delta i ytterligere tre nye brønner i 2019.

- TFO-ordningen er viktig for at vi skal klare å opprettholde en jevn leteaktivitet og skape nye verdier, sier Meland.

DEA ble tildelt tre lisenser som operatør. Letesjef Svend Erik Pettersson i DEA Norge er godt fornøyd:

– Disse tildelingene viser både at DEA ser stort potensiale i Norge, og at selskapet ønsker å opprettholde høy aktivitet på norsk sokkel, sier Pettersson i en pressemelding. Vi er veldig tilfreds med tildelingene og med partnerskapene. Spesielt gledelig er det med nye opererte lisenser, legger han til.

DEA Norge har i løpet av de siste årene vokst til å bli en sentral aktør i norsk olje- og gassindustri. Administrerende direktør i DEA Norge, Jon Sandnes mener resultatene fra årets TFO-tildeling styrker lisensporteføljen til DEA.

Equinor er tildelt 29 nye utvinningstillatelser av Olje- og energidepartementet i konsesjonsrunden Tildeling i Forhåndsdefinerte Områder (TFO) 2018 – 13 tillatelser som operatør og 16 som partner.

– TFO-rundene er viktige for at Equinor skal kunne opprettholde sin letevirksomhet og supplere sin portefølje på norsk sokkel. Vi er fornøyd med dette betydelige bidraget av muligheter til vår leteportefølje, sier Nick Ashton, letedirektør for norsk og britisk sokkel i en pressemelding.

I forbindelse med tildelingene i TFO 2018 kunngjorde Olje- og energidepartementet i dag at Equinor er tildelt 7 utvinningstillatelser i Nordsjøen, 16 i Norskehavet og 6 i Barentshavet.

– Equinor har ambisjoner om fortsatt aktiv og høy leteaktivitet på alle deler av norsk sokkel. Disse tildelingene passer godt inn i vår strategi om maksimal verdiskaping basert på eksisterende infrastruktur og testing av nye ideer som kan gi vekstmuligheter. I tråd med vårt veikart for norsk sokkel har vi økt fokus på gassmuligheter, og det er også reflektert i søknaden vår og tildelingene i dag, sier Ashton.

Det høye antallet nye tillatelser er på nivå med Equinors tildelinger i de siste års TFO-runder.

Pandion Energy er tilbudt to utvinningstillatelser.

- TFO rundene er viktige for oss, og vi har som tidligere år søkt selektivt på areal hvor vi ser et attraktivt ressurspotensial. Vi gleder oss over god uttelling på våre søknader i denne runden og ser frem til å starte arbeidet med våre nye utvinningstillatelser, sier administrerende direktør i Pandion Energy, Jan Christian Ellefsen i en pressemelding.  

Også Vår Energi gleder seg over å ha mottatt totalt 13 lisenser.

– Antall lisenser tildelt Vår Energi er i tråd med strategien om å styrke vår posisjon som det største, uavhengige lete- og produksjonsselskapet på norsk sokkel, sier administrerende direktør Kristin F. Kragseth i Vår Energi.

Det er et stort mangfold i aktørbildet i denne TFO-tildelingen, både små selskap og store, internasjonale aktører får tilbud om leteareal. Av de 38 selskapene som søkte (tallet omfatter ikke Petoro), får 33 tilbud om andeler i minst en utvinningstillatelse.

- Det er en god vitamininnsprøytning for norsk sokkel og bidrar til å holde norsk sokkel attraktiv, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass i en pressemelding. Tilstrekkelig attraktivt areal er avgjørende for å ha et høyt aktivitetsnivå på sokkelen. Med TFO 2018 bidrar regjeringen til å opprettholde et forutsigbart og høyt nivå på tildeling av nytt leteareal, sier Schjøtt-Pedersen.

 Idioti

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter offentliggjøringen av de rekordmange utvinningstillatelsene. Miljøvernorganisasjonen Natur og ungdom reagerer kraftig på tildelingene.

– Å dele ut disse blokkene er rett og slett idioti, det er fullstendig i strid med 1,5-gradersmålet, sier sentralstyremedlem Einar Sletten i Natur og Ungdom.

Også SVs miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken stiller seg kritisk til lisenstildelingene.

– Oljeindustrien får nok en gang det de peker på. Det siste klimaet trenger, er at oljeindustrien får 83 nye tillatelser til å lete etter olje. Vi trenger en klimapolitikk som kutter utslippene, istedenfor å stadig lete mer etter oljen som skaper klimaendringene, sier Haltbrekken.