Trondheim 24.03.2014 : Ledelsen i Det norske oljeselskap. Adm. dir. Karl Johnny Hervik og Rolf Jarle Brøske. Foto Thor Nielsen
Trondheim 24.03.2014 : Ledelsen i Det norske oljeselskap. Adm. dir. Karl Johnny Hervik og Rolf Jarle Brøske. Foto Thor Nielsen

Det norske kjøper opp "Svenska" i Norge

Publisert

600 millioner kroner, 13 lisenser og 15 ansatte.

Det norske oljeselskap, som har Kjell Inge Røkke som hovedaksjonær, kjøper opp datterselskapet til Svenska Petroleum i Norge - Svenska Petroleum Exploration AS («Svenska»), opplyser de i en pressemelding.

Stort potensiale for videre utvikling

Prisen ligger på 600 millioner norske kroner, og med på kjøpet får Det norske 13 lisenser i Norge og 15 ansatte.

- Dette er godt posisjonerte lisenser hvor vi allerede har eierskap, og med dette kjøpet styrker det oss ytterligere på norsk sokkel. Dette er områder som vi mener har stort potensiale for videre utvikling, og det er veldig spennende områder, sier kommunikasjonsdirektør i Det norske, Rolf Jarle Brøske til enerWE.

 • Les også: Tysk kjempe kjøper E.ONs norske olje- og gassvirksomhet
 • Svenskas 13 lisenser i Norge, inkluderer blant annet funnene Krafla/Askja (25%), Garantiana (20%), Frigg Gamma Delta (40%) og Fulla/Lille-Frigg (25%) i Nordsjøen. I tillegg har selskapet eierandel i fire letelisenser i Norskehavet, noe som er med på å styrke Det norskes eierinteresser ytterligere.

  - Ser vi flere arbeidsplasser hos dere fremover?

  - Det er vanskelig å si noe konkret om, vi får jo med 15 personer fra Svenska over i Det norske. Generelt har vi tro på at vi kan vokse, både i styrke og produksjon, men vi er inne i en fase hvor vi og de fleste andre jobber med å redusere kostnader og øke effektivitet. Når det er sagt, så er dettte oppkjøpet et klart bevis på at vi har stor tro på norsk sokkel, og at vi fortsetter å satse hardt videre, forteller Brøske.

  Sparer skatt

  Det norske sparer også skatt på harry-oljehandelen sin, skriver E24. Svenska Petroleum har nemlig et fremførbart underskudd etter skatt på 130 millioner kroner. Dette planlegger Det norske å trekke fra sin egen skatt for 2015.

  • Les også: Statoil flytter flere hundre stillinger til utlandet
  • Perfekt timing og bra for portefølje

   - Dette oppkjøpet passer svært godt inn i vår portefølje ettersom investeringsbeslutning på disse nye utbyggingene vil skje etter produksjonsstart på Ivar Aasen, og vil hovedsakelig kunne finansieres av kontantstrømmen fra Johan Sverdrup, sier Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Det norske i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS