Lyn og torden

Publisert

...fra Tord Lien.

Selskapene som eier det gigantiske Johan Sverdrup-feltet, er kalt inn til et møte hos olje- og energiminister Tord Lien (Frp) for å diskutere striden om eierfordelingen.

Møtet finner sted onsdag denne uka, og ved siden av eierstriden er også den videre prosessen framover tema på møtet, skriver Dagens Næringsliv.

Det er selskapene Statoil, Lundin Norway, Petoro, Det norske oljeselskap og Maersk Oil som sitter på feltrettighetene, men partene klarte selv ikke å komme til enighet om eierfordelingen innen fristen.

Det er uklart om statsråden selv kommer til å redegjøre for hvordan eierstriden skal avgjøres, eller om selskapene har mulighet til å gi sitt syn på prosessen, og om det eventuelt er andre punkter på agendaen, skriver avisen.

Både statlige Petoro og Det norske oljeselskap kjempet for å få en høyere andel i feltet enn de øvrige lisenspartnerne ønsket. Men etter et møte med statsråden like før fristen for å levere en plan for utbygging og drift av oljefeltet gikk ut 13. februar, aksepterte Petoro en lavere eierandel i et møte med Lien. Det norske nektet å godta eierandelen.

Inntil videre er det Statoils forslag til fordeling som ligger til grunn. I denne fordelingen får Statoil 40,0 prosent, Lundin 22,1 prosent, Petoro 17,8 prosent, Det norske oljeselskap 11,9 prosent og Maersk Oil 8,1 prosent.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet.

Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett, og at første fase vil generere vel 50.000 årsverk.

Powered by Labrador CMS