Sverdrupkonflikt må løses av Kongen

Publisert

Det Norske har klagd, og krever en milliard til.

Det Norske, hvor Kjell Inge Røkke er største eier, har nå klagd Sverdrup-fordelingen inn til Kongens Statsråd, det skriver DN.

I et klagebrev hevder oljeselskapet Det norske at det har rett på en eierandel på 12,2333 prosent av feltet, 0,66 prosentpoeng mer enn selskapet ble tildelt av Olje- og energidepartementet 1. juli med Tord Lien i spissen.

Ettårig konflikt kan kun løses av Kongen

Det norske oljeselskap har ifølge HegnarOnline levert klagen til Olje- og energidepartementet i går, 22 juli. Kommunikasjonsdirektør i Det Norske, Rolf Jarle Brøske, sier til DN at han bekrefter tallene som har kommet for dagen.  

Vi bekrefter tallene som står der. Det er den posisjonen vi står for i forbindelse med Olje- og energidepartementets ankebehandling, og det er dette vi mener Kongen i statsråd må lande på dersom han omgjør vedtaket. 

Søksmål er likevel ikke en uaktuell vei å gå, meddelte Brøske til NTB  da eierfordelingen ble kjent for en snau måned siden. 

Vi må bruke tid på å sette oss inn i vedtaket. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt å trekke staten inn for retten.

0,66 prosent = en milliard

0,66 prosentpoeng mer av hele Sverdrup-feltet tilsvarer nokså nøyaktig én milliard kroner i nåverdi etter skatt ved slutten av 2015, ifølge beregninger fra Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen til DN.

Bakgrunn for klagebrevet

Krangelen om eierfordelingen i gigantfeltet har pågått i et års tid og skyldes at feltet dekker tre utvinningslisenser med ulike eierskap, det skriver DN. Fra 2010 til 2012 fant aktørene Statoil og Lundin olje i to nærliggende felt. Etter å ha etablert en avgrensningsbrønn fastslås det at de to funnene egentlig er et sammenhengende felt. I henhold til Petroleumsloven er lisensene slått sammen til én og utbyggingen samordnet. Feltet får navnet Johan Sverdrup, og hovedoperatør blir Statoil.

1. juli kom Olje- og energidepartementet med Tord Lien i spissen fram til følgende eierfordeling av Sverdrup-feltet:

  • Statoil 40,03 prosent
  • Lundin Norway 22,6 prosent
  • Petoro 17,36 prosent
  • Det norske oljeselskap 11,57 prosent
  • Maersk Oil 8,44 prosent.
Powered by Labrador CMS