- Det må bli dyrere å forurense!

Publisert

Forskjellen på diesel- og bensinpris skal bli mindre, mener Venstre.

Venstres Ola Elvestuen vil bruke forhandlingene om statsbudsjett til å øke dieselavgiften og krympe prisforskjellen mellom bensin og diesel.

– Det er ingen saklige grunner til at diesel, som fører til mer lokal forurensing, skal være billigere enn bensin, sier Elvestuen til VG. Det andre støttepartiet KrF er på linje med venstre i denne saken.

KrF slenger seg med

– Vi har det på blokka vi også, bekrefter KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, som også leder Stortingets finanskomité.

For tiden betaler bilistene 3,36 kroner i avgift når de fyller diesel, mens avgiftspåslaget for bensin er på 4,87 kroner. Regjeringen går i sitt forslag til finansbudsjett inn for å opprettholde en prisforskjell på rundt 1,50 kroner mellom de to drivstofftypene.

Regjeringen avslo prishopp

Regjeringspartiene Frp og Høyre avviste i mai et forslag om et prishopp på diesel da de sammen med støttepartiene la fram nye forslag til grønnere bilavgifter.

Nå ønsker venstre altså å heve dieselavgiften, slik at den nærmer seg det bensinbilister må betale. Elvestuen sier hensikten er å få folk til å velge bensinbiler fremfor dieselbiler.

– Vi må få ned forbruket av diesel for å få redusert den lokale forurensingen. Det må bli dyrere å forurense, sier Venstre-nestlederen. I neste uke kommer partiet med sitt alternative forslag til statsbudsjett.