- Det handler om kunnskapen og holdningene vi klarer å putte inn i hodet på hver enkelt

Publisert

Lars Erik Bartnes er HMS-direktør i Veidekke. På Høydekonferansen som enerWE arrangerte i forrige uke snakket han om farene ved å jobbe i høyden, og hvordan Veidekke jobber med hodet til de ansatte for å unngå fallulykker.

- Fall fra høyde er vår største risiko, sa Bartnes på sitt foredrag.

Veidekke er en av gigantene innen bygg og anlegg, men HMS-erfaringene de gjør seg er relevante for alle som jobber i høyden, enten det er på en byggeplass eller montering og vedlikehold av offshore-installasjoner med vindturbiner eller olje- og gassplattformer.

- I europeisk arbeidsliv er bygg og anlegg den farligste bransjen. Den står for hver fjerde dødsfall på arbeidsplassen, sier Bartnes.

Han forteller også at de har litt spesielle utfordringer som følge av at hvert prosjekt på alle måter blir helt nytt hver eneste gang.

- Vi jobber i en bransje med svært lav grad av standardisering. Veidekke har rundt 550 prosjekter gående til enhver tid. De bygger sjeldent det samme to ganger, Bartnes.

Det skaper store utfordringer, og for å lykkes med HMS må det jobbes kontinuerlig på alle nivåer i organisasjonen.

- Våre arbeidsplasser er aldri trygge. De blir trygge gjennom at vi kontinuerlig jobber med det, sier Bartnes.

Som en del av sin presentasjon viste Bartnes en tankevekkende video om hvor farlig flokkmentaliteten kan være. Veidekke gjorde et eksperiment der de testet om en person ville reagere på en brannalarm hvis ingen av de andre gjorde det. Skremmende nok ble personen sittende og jobbe videre med sin tildelte oppgave en god stund etter at alarmen hadde godt, og selv når det kom røyk fra rommet ved siden av.

HMS-direktøren koblet så dette opp mot problemstillingen med hvor vanskelig det kan være å si fra når noen bryter en sikkerhetsregel og og gjør noe farlig på arbeidsplassen.

For å unngå dette kjører Veidekke et eget program der de rett og slett trener på å si i fra. Det går på punkter som dette:

 • Si alltid ifra
 • Vær tydelig og vennlig
 • Ta imot med takk
 • Det kan kanskje virke litt enkelt og vel opplagt, men det viser seg å være nødvendig, og HMS-direktøren utdyper dette når enerWE tar en prat med ham etter foredraget.

  - Vi jobber i en bransje der mange enkeltvalg er overlatt til enkeltpersoner. Vi er avhengig av at de valgene gjøres riktig, og da er det viktig at folk sier fra når noen gjør feil. Men det vet vi er en svært høy terskel å få folk til å si fra. Vi er et flokkdyr, vi er redd for de sosiale konsekvensene, sier Bartnes.

  Nettopp derfor er det helt essensielt at hver enkelt medarbeider læres opp i å si fra, og også i å ta imot denne formen for konstruktiv kritikk.

  - Det handler om kunnskapen og holdningene vi klarer å putte inn i hodet på hver enkelt, sier Bartnes.

  Se videointervjuet øverst i artikkelen.