Oljefondet trekker seg ut av fossile investeringer

Publisert

Forplikter seg til global klimakampanje.

Det norske oljefondet og Leonardo DiCaprio er blant investorene som støtter en klimakampanje som skal droppe fossile brensler. Investorer som forvalter over 20.000 milliarder kroner har allerede forpliktet seg, skriver NTB.

I fjor ledet den amerikanske Rockefeller-familien an da den trakk seg ut av fossile brensler.

 • Les også: Omstillingen i norsk næringsliv på rett kjøl
 • Oljefondet og DiCaprio

  Noen av de viktigste investorene som er med på laget er universitetssystemet i California og vårt eget pensjonsfond, også kjent som oljefondet. Sistnevnte vekker internasjonal oppmerksomhet, ettersom Norges rikdom – i likhet med Rockefeller-familiens – i stor grad er tuftet på olje.

  Mindre overraskende er det at skuespiller og miljøaktivist Leonardo DiCaprios veldedige stiftelse også kutter olje, kull og gass.

  Klimaendringen har alvorlige konsekvenser for helsen til planeten vår og alle som lever her, og vi må gå over til et rent energiregime som ikke er avhengig av fossile brennstoffer, som er hovedfaktoren bak dette globale problemet, sier DiCaprio.

  • Les også: Norge kan tjene milliarder ved mer fokus på gass
  • Tirsdagens kunngjøring om at over 400 institusjoner og 2.000 personer som til sammen er verdt 2.600 milliarder dollar – drøyt 21.000 milliarder kroner etter dagens kurs – har forpliktet seg til å følge etter, innebærer at investeringsflukten er blitt femti ganger så høy på ett år.

   21.000 milliarder kroner er rundt tre ganger så mye som verdien av hele det norske oljefondet.