- Det er fortsatt lov å være stolt over å jobbe i «oljå»

Publisert

Terje Søviknes tok over som olje- og energiminister 20. desember 2016 etter at Tord Lien overaskende ønsket å gå av. I dag holdt han sitt første foredrag som olje- og energiminister på Solamøtet, og der benyttet han anledningen til å fremheve hvor viktig oljebransjen er og har vært for det norske velferdssamfunnet.

– Siden oppstarten har næringen bidratt med 12.000 milliarder kroner til det norske samfunnet. Til velferd. Til vekst. Til velstand. Det er barnehager, skole, helse, forsvar, politi. Det har vi lov å være stolte av. Det er fortsatt lov å være stolt over å jobbe i «oljå», sa Søviknes, ifølge Norsk olje og gass.

Han poengterte likevel at det fortsatt blir omstillinger i årene fremover, og at petroleumsnæringen må forberede seg på å møte klimakravene.

– Men de som tror vi gjør det ved å stenge ned olje- og gassproduksjon tar feil. En bærekraftig omstilling, som vi må inn i, trenger inntekter og kompetanse fra olje- og gassnæringen, sier Søviknes.

Statsminister Erna Solberg var også tilstede. Hun tror ikke at næringen vil klare å sysselsette like mange som i glansdagene selv om det åpnes for nye områder.

– Men bransjen vil likevel bli Norges viktigste næring i flere tiår til. Vi politikere skal ikke bare skru av og legge ned. Det vil være utrolig uklokt for både omstillingen vi må gjennom og velferden i Norge, sa Solberg.