- Det er bare i Norge man kan få en skikkelig grønn serverpark

Publisert

Datasentre er et satsingsområde for Norge, og det er et område der Norge har naturlige konkurransefortrinn.

I tillegg har det blitt lagt opp til at datasentre skal få redusert elavgift på lik linje med annen kraftkrevende industri. Det betyr at datasentrene betaler 0,5 øre/kW i elavgift istedenfor 15,83 øre. Merverdiavgiften betales som vanlig.

Mange forbinder datasentre med kryptovaluta, men datasentre er så mye mer enn det. De kommer i forskjellige varianter, med forskjellig fokus og satsingsområder.

Den nye nettavisen Kode24 skriver om programmering og relaterte IT-løsninger for utviklere som lager IT-systemer. I en reportasje har de besøkt Basefarms datasenter midt i skogen på Lørenskog, nordøst for hovedstaden Oslo. Selv om reportasjen tar utgangspunkt i programmerernes interesser inneholder den mye som kan og bør være interessant for folk i energibransjen.

- Det er bare i Norge man kan få en skikkelig grønn serverpark, forteller Senior Vice President of Data Center Services, Petter M. Tømmeraas, til Kode24.

Han trekker frem at den fornybare energien som kommer fra norsk vannkraft, og etterhvert også vindkraft, er en viktig konkurransefordel for Norge.

- I Norge får man omtrent bare kjøpt fornybar energi, og strømmen er billig. For en gangs skyld er Norge konkurransedyktig, forteller Tømmerås til Kode24.

Dessverre bruker våre naboland opprinnelsesgarantier til å fremstå som like miljøvennlige selv om de i praksis bruker strøm som delvis kommer fra kullkraft. Det får vi nok ikke gjort noe med, men det kan være lurt av Norge, norske kraftprodusenter og norske datasentre å gjøre et poeng av det.

IT-bransjen har også fått med seg kraftbransjens poeng med at Norge er Europas batteri.

- Jeg pleier å kalle Norge for Europas batteri. Fordi vår strømproduksjon er vannkraft, og vi kan lagre vann i enorme reservarer og tappe energi når vi ønsker. Det er ikke som sol og vind, som er der av og til, sier Tømmerås til Kode24.

Ellers er det verdt å merke seg at datasenteret er avhengig av å ha en backup hvis det skulle bli problemer med strømforsyningen. Det består først og fremst av en batteriløsning, men hvis det ikke holder har de også et siste ess i ermet i form av et dieselaggregat.

- Dette er en 62-liters V16-motor. Den leverer 2 megawatt og går på diesel, forteller IT-arkitekt Ketil Elgethun til Kode24.

Her kan du lese hele reportasjen om Basefarms datasenter på Lørenskog.