- Dere vil ta gode beslutninger i fremtiden. Vi må gjøre det nå.

Publisert

I dag arrangerer NTNU Energy Transition 2019 i Trondheim. Der rettes fokus mot hvilken rolle energi spiller i overgangen til et fornybart samfunn.

Som så mange andre klimafokuserte konferanser ble konferansen åpnet med en henvisning til svenske Greta Thunberg og skoleelevenes klimastreik. Det gjorde også NTNU-professor Johan Hustad da han holdt åpningstalen.

- Klimastreikene som har spredt seg har tent en flamme i en hel generasjon, sier Hustad.

Som far og forsker er han stolt over at ungdommen går til et så drastisk virkemiddel som å streike for klimaet, og han mener det lover godt for fremtiden.

- Dere vil ta gode beslutninger i fremtiden. Vi må gjøre det nå, sa Hustad.

Samtidig undrer han seg over hvordan vi havnet i denne situasjonen.

- Hvorfor må elever streike for å få politikere til å høre på forskere?

Han mener selv at svaret bør være opplagt, og at det ligger i måten budskapet legges frem.

- Forskningen er klar nok og rådet er klart nok, men kommunikasjonen har ikke vært god nok til å få beslutningstagerne til å faktisk handle, sier Hustad.

Samtidig vil han ikke underslå at problemstillingen vi nå står i med klimagassutslippene faktisk kommer som en følge av at det faktisk har blitt gjort mye bra frem til nå.

- Vi og generasjonene før oss har gjort mye bra. Vi har skaffet mat og energi til mange, men vi har ikke gjort det på en bærekraftig måte, sier Hustad.

Det er et skifte som nå er på gang, og han mener at politikerne må følge opp initiativet som de unge skolestreikende elever har tatt.

- Mer enn noe trenger vi modige politikere, og jeg håper politikerne får energi av de streikende elevene, sier Hustad.

Her kan du se streaming direkte fra konferansen.

Powered by Labrador CMS