Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE

"Dennis" gir nok en vindkraftrekord i Norden

"Dennis" sveipet inn i Norden sist helg, og ga mye vær til store deler av Nord-Europa. Mye nedbør, mye vind og høye temperaturer fortsetter å presse strømprisene i Norden – i alle fall på kort sikt.

Store mengder vindkraft er med å øke overskuddet i ressursbalansen. Høye temperaturer gjør at vi bruker mindre strøm, skriver Entelios i ukens kraftkommentar. Overskuddet er nå det største Norden har opplevd på 15 – 20 år, og er i aller størst grad med å påvirke strømprisene fremover.

Denne helgen ble det satt ny vindkraftrekord i Norden, hvor 1/3 av all kraftproduksjon i Norden kom fra Vindkraft. I tillegg ble det importert billig vindkraft fra Tyskland, som hadde for mye kraft på søndag, og dermed hadde negative priser igjen.

Markedsaktørene visste allerede før helgen at prisene kom til å være uvanlig lave, noe som bidro til at kjernekraften i Sverige skrudde ned produksjonen en del, og heller brukte helgen til litt forfallent vedlikehold.

Redusert eksport til Sverige

Stormen sørget også for at et skip som lå på anker utenfor Slagentangen i Oslofjorden, kom i driv, og gjorde skade på strømkablene som går over fjorden. Disse undersjøiske kablene er viktig infrastruktur for å forsyne Oslo med strøm, og for videre eksport til Sverige.

Skadeomfanget er foreløpig uvisst, og vi vet dermed ikke hvor lenge flyten mellom Norge og Sverige vil være redusert. Vi ser allerede nå at prisforskjellen mellom Norge og Sverige har økt, noe som kan være påvirket av feilen på disse kablene.