Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia

Publisert

Medlemmer av Trump-administrasjonen har sjekket mulighetene for å eksportere kjernekraftteknologi til Saudi-Arabia, ifølge en ny rapport.

Representanter fra både Demokratene og Republikanerne har uttrykt bekymring for at Saudi-Arabia kan utvikle kjernekraftvåpen dersom amerikansk teknologi blir delt uten tilstrekkelige sikkerhetstiltak.

Kontrollkomiteen i Representantenes hus, med demokratisk flertall, åpnet tirsdag en granskning av påstandene fra en rekke ikke navngitte varslere som sier de har vært vitne til aktivitet «utenom det normale» i Det hvite hus i forbindelse med forslaget om å bygge et tosifret antall atomreaktorer i Saudi-Arabia.

Rapporten, som er utarbeidet av kontrollkomiteen i Representantenes hus, lufter bekymring for hvorvidt noen i Det hvite hus har forsøkt å omgå etablerte nasjonale sikkerhetsprosedyrer knyttet til kjernekraftteknologi.

Ifølge rapporten var det president Donald Trumps tidligere nasjonale rådgiver Michael Flynn, som ble sparket i 2017, som presset fram forslaget om bygging av reaktorer uten godkjenning fra Kongressen. Deretter fortsatte Derek Harvey, som ble brakt inn i det nasjonale sikkerhetsrådet av Flynn, å arbeide med forslaget som nå har blitt vurdert av Trump-administrasjonen.

Rapporten gir detaljer om hvordan det nasjonale sikkerhetsrådet gjentatte ganger, basert på varsler, eposter og andre dokumenter, advarte mot at handlingene til Flynn og en av hans støttespillere kunne komme i konflikt med interesser og vedtekter knyttet til overføringen av kjernekraftteknologi til utenlandske stater.

Verken Harvey eller Det hvite hus har kommentert rapporten.

På vei inn til Det hvite hus tirsdag, sier Elijah Cummings, som er leder av kontrollkomiteen, at avtalen om teknologioverføring kunne ha brutt med atomavtalen.

(©NTB)