Milliardavtale kan glippe

Publisert

Satsning i Israel henger i en tynn tråd.

Tidenes norske industrisatsing i Israel kan henge i en tynn tråd.

Norske BW Offshore har en intensjonsavtale om levering av et flytende produksjonsanlegg for naturgass til det israelske Leviathan-feltet i Middelhavet.

Avtalen, som er inngått med israelske Delek Drilling og amerikanske Nobel Energy, er verdt hele 22,3 milliarder kroner, men det er store forsinkelser og uløste problemer knyttet til utbyggingen.

Satte foten ned

Leviathan-feltet ligger rundt 130 kilometer vest for havnebyen Haifa og skulle etter planen ha blitt satt i drift alt neste år. Det kommer ikke til å skje.

Ved årsskiftet satte det israelske konkurransetilsynet (IAA) foten ned og varslet gransking etter mistanke om kartellvirksomhet.

Delek og Nobel har lenge forsøkt å selge seg ned for å unngå anklager om dette, men har ikke funnet kjøpere.

Australske Woodside Petroleum skulle etter planen overta 25 prosent av feltet, men trakk seg alt i mai i fjor. Andre potensielle kjøpere har ikke meldt seg.

En katastrofe

En katastrofe for Delek og Nobel Energy, konstaterte den norske ambassaden i Tel Aviv i et notat da nyheten om IAAs gransking ble kjent.

Gasskrisen gjør uopprettelig skade på Israels rykte som et sted det er verdt å drive næringsvirksomhet, slo lederen for den israelske arbeidsgiverforeningen, Sharaga Brosh fast.

Norske diplomater er bekymret på BW Offshores vegne og frykter at milliardkontrakt kan glippe. Det vil også ramme underleverandører som Aker Solutions.

Avtalen står i fare hvis utbyggingen av feltet ikke igangsettes i løpet av få måneder, konstaterte de i mars.

Gasseventyr

Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet sine landsmenn et gasseventyr og anslått at Leviathan-feltet vil gi nærmere 500 milliarder kroner til statskassen de neste 20 årene.

Etter at han ble gjenvalgt i mars, la han derfor sterkt press på det israelske konkurransetilsynet for å få fart på gassutbyggingen igjen.

Striden toppet seg i slutten av mai, da konkurransetilsynets leder David Gilo trakk seg i protest. Nå arbeides det med en avtale der de to selskapene lover å selge seg ned innen seks år.

Sterkt forsinket

Utbyggingen av Leviathan-feltet er nå imidlertid så forsinket at gassen tidligst vil begynne å strømme i 2019, to-tre år senere enn planlagt. Hvilke følger dette får for BW Offshores intensjonsavtale, er uklart.

Senest i forrige måned understreket selskapet at det fortsatt var «aktivitet på prospektet» i Israel, men uten å gå i detalj.

NTB har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra BW Offshores ledelse, men uten å lykkes

Trakk seg fra avtale

Det israelske konkurransetilsynet er imidlertid ikke alene om å forkludre Netanyahus gasseventyr.

Palestinske myndigheter trakk seg tidligere i år fra en intensjonsavtale om å kjøpe gass for nærere 10 milliarder kroner årlig de neste 20 årene fra Leviathan-feltet og viser til at det er knyttet for stor usikkerhet til leveransene.

Jordan har inngått en intensjonsavtale om kjøp av gass fra feltet, men er under press fra andre araberstater for å bryte denne.

Tyrkia var også i utgangspunktet interessert, men utelukker nå en avtale med henvisning til Netanyahus politikk overfor palestinerne.

Powered by Labrador CMS