- Sola skinner i dag fordi vi får mer aktivitet på norsk sokkel

Investeringer på 6.500.000.000 kroner der mye tilfaller norske leverandører.

Publisert Sist oppdatert

- Det er en grunn til at sola skinner i dag, sier en godt fornøyd statsråd til enerWE på et fullsatt kontor i Akersgata 59.

Tilstede er Lundin Norge, OMV og Wintershall.

- Sola skinner fordi vi har fått en PUD som betyr at det kommer til å bli ny aktivitet og mer aktivitet på norsk sokkel.

Han minner om at det er 175.000 mennesker som jobber i olje- og gassindustrien.

- De gjør en fantastisk jobb i forhold til verdiskapning og opprettholdelse av lokalsamfunn i hele Norge. Dersom vi skal ha denne aktiviteten i fremtiden er vi avhengig av at det blir gjort nye funn, og at disse blir bygget ut. Det er nettopp det vi får en plan på i dag.

Kristin Færøvik er administrerende direktør i Lundin Norge. Hun forteller til enerWE at feltnavnet Solveig er hentet fra Peer Gynt.

- Solveig er piken som Peer er betatt av, men som aldri kan bli hans. Edvard Grieg skrev musikken til stykket, ikke minst den usedvanlig vakre Solveigs sang. Vår Solveig blir uløselig knyttet til Edvard Grieg-feltet gjennom rørledninger og kabler, og derfor synes vi det var et passende navn.

Feltet skal bygges ut med fem satellittbrønner som knyttes opp mot Edvard Grieg-installasjonen. Solveig (tidligere kalt Luno II) ligger sør for Edvard Grieg, og vest for Johan Sverdrup-feltet, cirka 180 kilometer vest for Stavanger. De totale utvinnbare reservene fra Solveig er beregnet til reservene 9,1 millioner oljeekvivalenter (57 millioner fat o.e), hovedsakelig olje, men også litt gass.

Lundin er operatør (65 prosent) og de øvrige rettighetshaverne er OMV (20) og Wintershall (15).

Når Wintershall slår seg sammen med DEA blir selskapet den tredje største aktøren på norsk sokkel.

- Planene våre er at Wintershall DEA skal vokse, både på norsk sokkel og globalt, sier Rikke Tittel, Asset Manager i Wintershall Norge til enerWE. De langsiktige planene er å øke produksjon fra 100.000 fat per dag som vi har i Wintershall til 200.000 fat per dag i det nye selskapet Wintershall DEA.

Kristin Færøvik forteller til enerWE at det skal investeres rett under 6.5 mrd. kroner i Solveig.

- Ca. 60 % av dette vil bli brukt i Norge.

Hun forteller at de allerede i år begynner med modifikasjonene som er nødvendige på Edvard Griegplattformen for å kunne ta imot Solveig

- Så er engineeringen hos TechnicFMC er meget godt i gang. Anlegget skal installeres i 2020, og boringen kommer til begynne i 2020 og gå inn i 2021. Vi regner med produksjonsstart tidlig 2021.

Nylig var Oslos gater fulle av ungdom som skulket skolen for å demonstrere for klimaet, og også imot olje- og gass. Vi spør statsråden om PUD'en har en bismak.

- Den har ingen bismak for meg. Dette er et viktig bidrag for å nå målene i Parisavtalen. Norsk gass er en del av løsningen for å få ned klimautslippene. Klimautfordringen er global, og den må løses global. I det bildet spiller norsk sokkel en viktig rolle i forhold til gassen til Europa som da faser ut kull.

Kjell-Børge Freiberg er ikke bekymret for at verdien av norsk gass vil avta.

- Det er ingen motsetningsforhold. Vi heier på all fornybar kraft som kommer i Norge og i Europa. Men alle seriøse analyser viser at det vil være behov for norsk gass i mange tiår fremover. Norsk sokkel er viktig i dag, og den kommer til å være viktig også i fremtiden .

Powered by Labrador CMS