Kjøper E.ON og dobler sin produksjon i Norge

Publisert

Tysk selskap punger ut 13 milliarder kroner for E.ONs norske olje- og gassvirksomhet.

DEA Deutsche Erdoel AG vil satse på norsk sokkel, og gjennom DEA Norge kjøper det tyske selskapet 100% av aksjene i E.ONs norske olje- og gassvirksomhet, skriver DEA Norge i en pressemelding.

Energiselskapet E.ON selger sin norske olje- og gassvirksomhet for 13 milliarder kroner til DEA Deutsche Erdoel, som eies av den russiske oligarken Mikhail Fridman, opplyser NTB. E.ON ønsker å skifte forretningsmodell og satse på fornybar energi. 

E. ON skal også vurdere om det er grunnlag for å selge letevirksomheten sin i den britiske delen av Nordsjøen.

75.000 fat per dag

Kjøpet innebærer at selskapet mer enn dobler sin produksjon i Norge til et nivå på 75 000 fat oljeekvivalenter per dag (boe/d). Transaksjonsverdien er på 1.6 milliarder amerikanske dollar, inkludert 100 millioner dollar i bankinnskudd på balansen per 1. januar 2015.

 • Se også: Det norske på grensehandel
 • Kjøpet må godkjennes av norske myndigheter og EU-kommisjonen.

  - Oppkjøpet av E.ON E&P Norge og vår nye og offensive vekststrategi åpner spennende perspektiver og store muligheter for våre nåværende og nye kolleger. Dette er samtidig en stor tillitserklæring til DEA Norge - vi har fått ansvaret for å forvalte store investeringer og andeler i verdifulle lisenser i lete-, utviklings- og produksjonsfasen. Dette er en stor dag for selskapet, sier Hugo Sandal, administrerende direktør i DEA Norge, i meldingen.

  • Les også: Statoil vil flytte flere hundre stillinger til utlandet
  • 43 nye lisenser

   Transaksjonen omfatter eierandeler i 43 lisenser, og øker DEA Norges produksjon med ca. 45 000 boe/d gjennom andeler i tre produserende felt: Skarv (28,1%), Njord (30%) og Hyme (17,5%). Porteføljen er godt balansert mellom olje og gass og inneholder eierandeler i prospekter, samt funn og felt i alle faser av verdikjeden

   Før oppkjøpet hadde DEA Norge andeler i 31 lisenser, inkludert andeler i flere produserende felt som Snorre, Gjøa, Knarr, Snøhvit og Veslefrikk. DEA Norge er operatør i flere letelisenser samt for Zidane-feltet. Selskapet er også partner i det lovende Alta-funnet, opplyser selskapet.