- De har det vi kaller et "kompetanseuavhengig selvbilde"

Publisert

KRONIKK av Eivind Trædal, MDG

Greensplaining! Denne valgkampen har jeg mange ganger møtt folk som skal forklare meg hvorfor MDG ikke har peiling på miljøpolitikk. Folk kommer gjerne bort mens man står på stand, sprekkeferdige etter å sette oss på plass. "Dere skjønner ingenting!". Omtrent samtlige av disse er menn over 50.

Disse mennene er ikke så veldig interessert i å diskutere, men de holder et lite foredrag, som regel basert på en nettsak de har lest eller noe de har fått opp i facebook-feeden. "IDIOT! Forstår du ikke at én tankbåt forurenser mer enn alle verdens biler?" "Elbiler er verre enn vanlige biler!" "Det var varmere under vikingtida enn i dag!" Eller lignende. Hvis man forsøker å svare på retoriske spørsmål, eller avkrefte feilaktig informasjon, så blir de litt ampre, og går gjerne når de har fått tømt seg.

Det er jo litt ergerlig, særlig for de av oss som har studert og jobba med miljø ganske lenge, og kjenner til de fleste av påstandene fra før av. Som regel kan jeg også gjette meg fram til hvor de har fått dem fra. Kontrafaktisk informasjon om miljøpolitikk sprer seg mye, og de samme feilaktige påstandene går igjen mange steder.

Det gjør meg ingenting å diskutere vår politikk. Men det er som regel litt fåfengt med disse mennene. De har det en bekjent av meg høflig kaller et "kompetanseuavhengig selvbilde". Men det er som regel ikke så lett å nå igjennom. Det er uansett interessant at gruppa er så homogen. Her trengs mer forskning. Hva er det med disse godt voksne mennene som gjør at de er så engasjerte akkurat i å "motbevise" klima- og miljøpolitikk? Med mer kunnskap håper jeg vi kan sette inn en tiltakspakke med kompetanseløft og innføring i kritisk tenking for denne utsatte gruppa, som ofte har blitt lurt av fake news eller lignende.

Kronikken ble opprinnelig publisert på Facebook. Gjengitt med forfatterens tillatelse.