Leonardo DiCaprio slaktet 'oljeindustriens grådighet' i Davos

Publisert

Prisutdeling tok en uventet vending.

Den verdenskjente skuespilleren Leonardo DiCaprio benyttet i forgårs sin deltagelse på World Economic Forum i Davos til å rette sterk kritikk mot det han omtaler som 'oljeindustriens grådighet'. Den stormende talen fant sted da DiCaprio entret scenen for å motta hedersprisen Crystal Award for sitt arbeid med å bevare klodens dyreliv og klima. Under sin tale i Davos ytret DiCaprio sin mening om den internasjonale olje- og gassindustrien.

- Vi har simpelthen ikke råd til å la kull, olje og gassindustriens grådighet avgjøre menneskehetens fremtid. Denne bransjen har en økonomisk interesse i å bevare dette destruktive systemet. De har nektet for, og egenhendig skjult bevis på vårt skiftende klima. Nok er nok. Du vet bedre. Verden vet bedre. Historien vil legge skylden for denne ødeleggelsen der den hører hjemme.

Videre understreket DiCaprio at han mener den globale oppvarmingen kun kan stanses dersom utvinningen av fossile energikilder bråstoppes.

- Vår planet kan ikke reddes med mindre vi lar fossile brensler bli værende i bakken der de hører hjemme. Tjue år siden beskrev vi dette problemet som en avhengighet. I dag har vi midler til å avslutte denne avhengigheten.

Se DiCaprio's tale i sin helhet her. 

Aktivist i 18 år

Skuespilleren har siden 1998 drevet aktivist-arbeid for å beskytte klodens utrydningstruede dyrearter og klimatruede landområder gjennom sin stiftelse The Leonardo DiCaprio Foundation.

På DiCaprio-stiftelsens nettside lyder det: "Ren luft, vann, og et levelig klima er umistelige menneskerettigheter. Å løse denne krisen er ikke et spørsmål om politikk, det er et spørsmål om vår egen overlevelse."

I fjor sommer annonserte skuespilleren at han ville donere 15 millioner dollar til innovative miljøprosjekter verden over. Tirsdag annonserte DiCaprio at han igjen vil donere et stort pengebeløp for å videreføre aktivistarbeidet, denne gangen lød summen på 21,7 millioner dollar.

*Bilde gjengitt i tråd med Creative Commons Licence.