Oluf Ulseth, Energi Norge.
Oluf Ulseth, Energi Norge.

Energi Norge vil ha datalagring i Norge

Publisert

Håper på ny vekstnæring.

Med billig strøm, god plass og et stabilt klima skal investorer lokkes til Norge for å etablere kjempesentre for datalagring. En ny vekstnæring, håper EnergiNorge.

– Vi ønsker å løfte fram dette som et spennende område for industri og næringsutvikling i Norge, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i EnergiNorge, som organiserer nesten samtlige norske kraftprodusenter, til NTB.

Fordobling av verdens datamengder annethvert år

Verdens samlede datamengder fordobles annethvert år, og markedet for store datasentre er økende, ifølge Ulseth.

– Det investorene ser etter er nok strøm, nok fiber og nok plass. Her framstår Norge som svært attraktivt, mener Ulseth og viser til at 30 norske kommuner nå er i gang med å undersøke mulighetene.

– Dette er et vekstmarked som er svært attraktivt for oss. Dette går veldig fort. Vi anslår at det skal etableres opptil 200 sentre i Europa fram mot 2020, sier Ulseth.

Datalagring som vekstnæring

Onsdag var næringsminister Monica Mæland invitert til DigiPlex datasenter i Fetsund for å lære mer om datalagring som vekstnæring. DigiPlex er Norges største datasenteroperatør.

I våre naboland har datagiganter som Facebook og Google allerede etablert seg. Facebooks datasenter i Luleå i Sverige vil på sikt utløse 4500 nye arbeidsplasser og 1 milliard euro i investeringer, ifølge en ringvirkningsanalyse gjort av konsulentselskapet Boston Consulting Group.

Powered by Labrador CMS