Danmark kjøper stadig mer russisk gass

Publisert

Russiske Gazprom har seksdoblet salget av naturgass til Danmark de siste fem årene.

– Det er underlig og galt, for energipolitikk er i høy grad også utenrikspolitikk, sier Socialdemokratiets utenrikspolitiske talsmann Nick Hækkerup.

Russland har i løpet av de fem siste årene annektert Krim-halvøya fra Ukraina og økt presset på andre naboland, blant dem Estland, Latvia og Litauen.

Det er velkjent at Russland har brukt sin dominans på energimarkedet til å presse naboland, sier Russland-forsker Flemming Splidsboel ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

– Når det gjelder Ukraina og de baltiske landene, har vi sett at de har brukt det som press ved å kutte leveransen, noe de har hevdet skyldtes tekniske problemer, sier han.

Hækkerup mener at den danske gassproduksjonen i Nordsjøen gjør Danmark mindre utsatt for slikt press.

– Men når vi har danske soldater i baltiske land, og vi har sanksjoner som følge av Krim-annekteringen, så er det selvsagt rart at Danmark er med på å stimulere russisk eksport av gass, sier han.

Det er Ørsted, tidligere Dong Energy, som står bak størstedelen av Danmarks gassimport fra Russland. Selskapet, som den danske stat eier 50,1 prosent av, ønsker ikke å kommentere den kraftige økningen.

– Vi inngikk i 2006 en lang gasskjøpsavtale med Gazprom. De gassmengder vi tar imot år for år, svarer til det som ble avtalt den gang. Det meste av gassen vi kjøper, selger vi videre til andre land i Vest-Europa, skriver selskapets kommunikasjonssjef Martin Barlebo i en epost.

(©NTB)