Norge har bremset betraktelig

Publisert

Den svake oljeutviklingen viser seg.

Veksten i verdiskapningen stanser. Brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge økte bare med 0,2 prosent i andre kvartal ifølge SSB, skriver NTB.

Dette er en nedgang på 0,1 prosent fra forrige kvartal og en halvering av veksten i fjerde kvartal. Norges Bank hadde sett for seg at BNP-veksten skulle bli på 0,1 prosent.

Analytikerne er enige om at det er den svake utviklingen i oljebransjen som nå viser seg. Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markeds er ikke overrasket over SSB-tallene for det kvartalsvise nasjonalregnskapet.

Forbruksvekst

Hovedbildet er at veksten i Norge har bremset betraktelig, men at vi unngår resesjon grunnet en sunn vekst i privat og offentlig forbruk. Overraskelsen må være at sysselsettingen økte med 0,2 prosent dette kvartalet, sier Bruce i en kommentar.

SSB-tallene viser en økning i sysselsettingen på 5.500 personer fra april og ut juni. Forbruket (konsumet) i husholdningene økte med 0,6 prosent. Konsumveksten i offentlig sektor er på linje med 0,5 prosent i kommuneforvaltningen og 0,6 prosent i statsforvaltningen.

Bremset hardt

Sjeføkonom Harald Martin Andreassen i Swedbank sier til Dagens Næringsliv at han tror utviklingen vil bli enda svakere framover.

Vi har bremset hardt ned. Det lille vi har igjen er forbruksdrevet. Hadde det ikke vært for forbruket, ville BNP blitt negativt, sier Andreassen.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier på sin side at bildet er bedre enn ventet.

Du ser en avmating i aktiviteten på den ene siden, det er som ventet på grunn av lavere aktivitet i oljebransjen i Norge og globalt, men det er ingen tegn til at forbrukerne har bremset, sier Jullum til E24.

Powered by Labrador CMS