Bergen  20160721.Utsikt fra toppen av Sandviksfjellet mot Bryggen og sentrum av Bergen.Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Bergen 20160721.Utsikt fra toppen av Sandviksfjellet mot Bryggen og sentrum av Bergen.Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Cruiseskip svir av 7.000 tonn drivstoff i Bergen havn

Publisert

I løpet av sesongen er det 300 cruiseanløp i Bergen. Til sammen går det med nærmere 7.000 drivstoff mens cruiseskipene ligger til kai.

De største cruiseskipene svir av inntil 30 tonn drivstoff per døgn ved kai, skriver Bergens Tidende. Ifølge Bellona er det like mye som 13.000 dieselbiler. Forurensningen fra cruiseskipene kommer i tillegg til offshorefartøyene og andre som bruker havnen hele året.

Været har mye å si for hvor mye utslippene påvirker byens befolkning.

– På sommerdager med nordavind eller vestavind viser modellsimuleringene at utslipp fra skip i Bergen havn vil bli transportert mot bebodde områder nær sjølinjen, forklarer forsker Tobias Wolf-Grosse ved Nansensenteret.

Kommunikasjonsdirektør Per Wiggo Richardsen i Det Norske Veritas GL sier det er mye som kan gjøres for redusere forurensingen fra skip i havnen.

– Katalysator kan redusere utslipp av nitrogenoksider (NOx) med 80 prosent. Skip som benytter flytende naturgass som drivstoff, har rundt 90 prosent reduksjon av NOx, 100 prosent reduksjon av svovel, og potensielt 10–20 prosent CO2-reduksjon, opplyser han og legger til at landstrøm kan redusere utslipp til luft med 100 prosent.

Miljøbyråd Julie Andersland skiver i en epost at kommunen samarbeider tett med havnevesenet om å elektrifisere havnen.