- Det er litt vanskelig å være ved godt mot

Men olje- og energiminister Tina Bru lover at regjeringen skal gjøre det de kan for å passe på at jobbene fortsatt er der når krisen er over.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i dag (onsdag) hadde enerWE en livesending der vi intervjuet olje og energiminister Tina Bru (Høyre). Bru snakket direkte til enerWEs lesere fra kontoret til Olje og energidepartementet i Akersgata i Oslo. Når vi spør hvordan er det å være olje- og energiminister i disse tider, legger den unge ministeren ikke skjul på at det er tøffe tider også i Olje- og energi.

- Jeg skal vel være såpass ærlig og si at da jeg startet på denne jobben for ikke så lenge siden, så var det jo en ganske annen situasjon enn det vi er i nå. Det hadde jo vært mye hyggeligere å kunnet fortsette slik det var - jeg kunne reise rundt på konferanser og alle snakket om at nå var optimismen tilbake. Nå begynte ting å virkelig ta seg opp igjen etter det forrige oljeprisfallet vi hadde i 2014. Og plutselig er alt snudd opp-ned, sier Bru til enerWE.

Nå begynte ting å virkelig ta seg opp igjen etter det forrige oljeprisfallet vi hadde i 2014. Og plutselig er alt snudd opp-ned

Tina Bru

Og det er spesielt oljeindustrien som er rammet, trekker hun frem.

- Særlig for oljebransjen er det en litt ekstra krevende situasjon fordi den treffes av to ting samtidig. Den treffes både av korona-pandemien med korona og smitteverntiltakene som det innebærer og pluss at det også pågår en ganske heftig oljepriskrig som får drastiske konsekvenser for oljeprisen, sier hun.

- Vært en spesiell start

Da enerWE i februar snakket med Bru om hennes første uker som statsråd, beskrev hun opplevelsen som om å bli kastet på en karusell i fart. Den følelsen har ikke helt gitt seg ennå.

- Det gikk jo som en virvelvind de første ukene. Jeg reiste rundt og holdt innlegg, besøkte bedrifter og det var skikkelig gøy. Og så - plutselig fra en dag til en annen - så snudde det helt rundt igjen, også var det en helt annen situasjon. Slutt på alle konferanser, slutt på alle møter, ble erstattet med masse møter internt i departementet og masse møter i regjeringen, for å håndtere den pågående koronakrisen. Så det har vært en veldig spesiell start på denne jobben, innrømmer Bru.

- Hva har du å si til folk i oljebransjen som nå frykter for sine jobber?

Jeg kan bare forsikre om at vi skal gjøre vårt for å passe på at jobbene fortsatt er der når vi er ferdige og kommer ut på andre siden.

Tina Bru

- Jeg kan jo ikke si veldig mye annet enn at jeg skjønner det godt, og at jeg er på deres lag. Jeg synes det er viktig å sende en stor takk til de som nå er på jobb for å holde hjulene i gang. Jeg kan bare forsikre om at vi skal gjøre vårt for å passe på at jobbene fortsatt er der når vi er ferdige og kommer ut på andre siden, sier hun.

- Akkurat nå er det viktigere ting å tenke på

Denne uken har Bru vært i diskusjon med Miljøpartiet de Grønne, etter at MDG tok til orde for å forsere utfasingen av de fossile energikilder under koronakrisen. Dette forslaget har ikke Bru mye til overs for.

- Det synes jo jeg er en veldig rar og merkelig timing. Nå er vi tross alt i en situasjon der tusenvis får varsel om permittering, mange er redde for at jobben i det hele tatt kommer til å være der når vi er ferdig med denne krisen. Så jeg har litt behov for å legge den debatten til side nå. Jeg er ikke redd for å ta den - jeg kan ta den når som helst, men akkurat nå er det viktigere ting å tenke på, sier hun.

Jeg er ikke redd for å ta den diskusjonen - jeg kan ta den når som helst, men akkurat nå er det viktigere ting å tenke på.

Tina Bru

- Men hva har du å si til de som mener at vi bør benytte denne muligheten til å gjøre Norge grønnere?

- Jo, det kan vi helt sikkert gjøre, og det har Norge også veldig god erfaring med. Vi gjorde det i stor grad i 2014, da vi hadde oljeprisfallet. Da brukte vi penger, kompetanse og ressurser i næringslivet for å utvikle ny teknologi, nye markeder og å omstille seg. Jeg vet at man innenfor olje og gassbransjen har de bygget markedene sine ut i fornybar, og det kommer forhåpentligvis også til å skje nå. Jeg vil jo ikke at de skal stoppe omstillingen, det er bra å ha flere bein å stå på. Men de pakkene som vi vedtar nå og som Stortinget tar stilling til, handler om å håndtere den akutte situasjonen. Fordi det blir jo ikke noe omstilling hvis vi mister de bedriftene som skal bidra til den omstillingen, sier hun til enerWE.

Selv om landet står i en veldig ekstraordinær situasjon nå, må man fortsatt fatte noen beslutninger og samfunnet må jo gå videre.

Tina Bru

- Du er jo også minister for vind, vann og gass - har det blitt litt vel mye olje siden du startet?

- Det er litt både og. Jeg føler at det er god driv i vindkraftdebatten og energidebatten også. Vi fattet noen beslutninger her i departementet på vindkraft i går, og det er jo et eksempel på at selv om landet står i en veldig ekstraordinær situasjon nå, må man fortsatt fatte noen beslutninger og samfunnet må jo gå videre. Vindkraft er jo også en viktig del av næringslivet, men bransjen opplever utfordringer nå, blant annet med at de ikke får inn den arbeidskraften de trenger. Vi må også ha et øye på kraftforsyningen vår, at den fungerer nå, når vi står i den vanskelige situasjonen, så det er mange ting å holde på med, forteller Bru.

Jeg er veldig imponert over den dugnadsånden vi ser i Norge nå.

Tina Bru

- Er du ved godt mot?

- Det er litt vanskelig å være ved godt mot, men jeg kan jo ikke ikke være det. I bunn er jeg en optimist og har tro på at vi skal klare dette. Jeg er veldig imponert over den dugnadsånden vi ser i Norge nå. Når du ser tallene på hvor stor tilslutning det er blant folk til å fortsette med de stramme tiltakene vi har som begrenser hverdagen til folk, er det rett og slett imponerende at folk er villig til å dra i samme retningen, til tross for de konsekvensene det får. Jeg vet at dette er hardt og vanskelig for mange. Og hvis folk klarer det, skal jeg også klare å gå på jobben med godt mot og gjøre det jeg kan for å bidra til at ting kommer tilbake til normalen og at folk da er i sving og i jobb igjen.

Her kan du se hele live-intervjuet.