Wintershall Dea: - For øyeblikket skaper ikke reiserestriksjonene utfordringer vi ikke klarer å håndtere

- Slik som situasjonen er nå, er alle innstilt på at arbeidshverdagen vil være annerledes i en periode.

Publisert Sist oppdatert

De omfattende og inngripende tiltakene for å hindre spredning av koronaviruset setter store deler av det norske samfunnet på prøve. Olje- og gassbransjen er intet unntak.

Operatørene på norsk sokkel jobber på spreng med å sikre sine ansatte, samtidig som de forsøker å ivareta produksjonen og få alt til å fungere som normalt i en unormal tid.

Et eventuelt virusutbrudd på en plattform skaper store logistikkproblemer ettersom det raskt fører til at helikoptertrafikken blir stengt ned, og det skal heller ikke mer til enn at det er mistanke og noen må settes i karantene.

Samtidig er det utfordringer knyttet til at mange av de som jobber offshore på norsk sokkel er pendlere, og at de er avhengig av å reise fra et annet sted i landet for å komme til sin helikopterterminal.

enerWE tok kontakt med Wintershall Dea får å høre hvordan de opplever situasjonen.

Foreløpig håndteres situasjonen bra, og vi har oppmerksomheten rettet mot å bidra til den nasjonale dugnaden om å hindre spredning av koronaviruset

Kjetil Hjertvik

- Foreløpig håndteres situasjonen bra, og vi har oppmerksomheten rettet mot å bidra til den nasjonale dugnaden om å hindre spredning av koronaviruset, sier Hjertvik.

Han legger til at de følger retningslinjene som gis, og gjør det samme som de fleste andre virksomhetene

- Vi begrenser reisevirksomheten etter råd fra myndighetene og har utstrakt bruk av video- og telefonmøter, sier Hjertvik.

Ikke enkelt å flytte personell fra leteboring til drift

Olje- og gassbransjen er kjent for å være veldig opptatt av HMS, og alle aktører enerWE er i kontakt med understreker at det viktigste er å ivareta de ansatte og hindre spredningen av viruset. Det understreker også Wintershall Dea.

Samtidig er det en kjennsgjerning at aktiviteten på norsk sokkel er veldig viktig for norsk økonomi, og det vil få veldig store økonomiske konsekvenser hvis felt må stenges ned som følge av virusproblemet.

enerWE spør derfor om det er en mulighet for å flytte personell fra leteboring til utvinningsplattformene for på den måten å sikre opprettholdelse av produksjonen.

- For øyeblikket er ikke dette en aktuell problemstilling. Vi jobber både internt og i samarbeid med Norsk olje og gass for at vi som selskap og industri har tiltak på plass for å opprettholde operasjonene, sier Hjertvik.

Han legger også til at det heller ikke er så lett å gjennomføre et slikt skifte i praksis.

Boreriggene driftes av rederiene, og de har ganske spesifikke arbeidsoppgaver, mens produksjonsplattformene har mange som jobber med prosesser. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at det lar seg gjøre å bytte mannskap.

En annen variant kan være å flytte mannskap på tvers av operatørene - hvis det blir nødvendig. Det er noe som gjøres i blant annet nettselskapene i kraftdelen av energibransjen, altså blant de som jobber med strømnettet.

Wintershall Dea avviser ikke en slik tilnærming, men sier at det ikke er nødvendig eller aktuelt nå.

- Det er en diskusjon som eventuelt vil tas på et senere tidspunkt, sier Hjertvik.

Håndterbar reisesituasjon

Wintershall Dea er som nevnt et tysk olje- og gasselskap med stor aktivitet på norsk sokkel. enerWE spør derfor om reiserestriksjonene skaper utfordringer for deres aktiviteter i Norge.

For øyeblikket skaper ikke reiserestriksjonene utfordringer vi ikke klarer å håndtere

Kjetil Hjertvik

- For øyeblikket skaper ikke reiserestriksjonene utfordringer vi ikke klarer å håndtere, sier Hjertvik.

Når det gjelder utfordringene med å fly inn ansatte fra andre land, påpeker Hjertvik at det fortsatt er håndterbart, og at de lojalt forholder seg til alle tiltak som myndighetene anbefaler.

- Som alle andre, må vi som selskap og våre ansatte og kontraktører ta ekstra forholdsregler og følge helsemyndighetenes råd for å hindre smittespredning, sier Hjertvik.

Ellers blir det mye hjemmekontor også i Wintershall Dea.

Slik som situasjonen er nå, er alle innstilt på at arbeidshverdagen vil være annerledes i en periode

Kjetil Hjertvik

- Slik som situasjonen er nå, er alle innstilt på at arbeidshverdagen vil være annerledes i en periode. At vi har systemer på plass for at landansatte kan arbeide hjemmefra, gjør at de aller fleste oppgavene kan gjennomføres som vanlig, sier Hjertvik.

Powered by Labrador CMS