Dette er den nederste delen av tårnet i vindturbinen.
Dette er den nederste delen av tårnet i vindturbinen.

- Vindkraftbransjen rammes av innreiserestriksjoner og karanteneregler

- Dette er svært utfordrende for nødvendig vedlikehold, operasjoner som krever utenlandsk ekspertise.

Publisert Sist oppdatert

De omfattende tiltakene for å hindre spredning av koronaviruset covid-19 skaper store utfordringer i det norske samfunnet, og det påvirker store deler av energibransjen på forskjellige måter.

Øistein Schmidt Galaaen er rådgiver i vindkraftforeningen Norwea. Han forteller til enerWE at vindkraftbransjen og vindkraftutbyggerne opplever store utfordringer knyttet til restriksjonene som nå er innført.

Dette er svært utfordrende for nødvendig vedlikehold, operasjoner som krever utenlandsk ekspertise

Øistein Galaaen

- Virusutbruddet er selvsagt først og fremst en medisinsk krise, men vindkraftbransjen rammes i likhet med andre sektorer av tiltak som innreiserestriksjoner og karanteneregler. Dette er svært utfordrende for nødvendig vedlikehold, operasjoner som krever utenlandsk ekspertise, sier Galaaen.

Vindkraft er en internasjonal bransje der forskjellige deler og forskjellige typer ekspertise er spredd utover mange forskjellige land. Det skaper problemer når utstyr og ekspertise skal hentes inn til Norge samtidig som grensene i stor grad er stengte.

Vi får tilbakemeldinger om at de mange pågående byggeprosjektene i praksis stopper opp

Øistein Galaaen

- Vi får tilbakemeldinger om at de mange pågående byggeprosjektene i praksis stopper opp, sier Galaaen.

Som bransjeorganisasjon får Norwea inn mange tilbakemeldinger fra forskjellige selskaper i vindkraftbransjen, og tilbakemeldingene er at utfordringene er omfattende.

- Så langt meldes det om store utfordringer med bygge- og monteringsarbeid, mye på grunn av nevnte reiserestriksjoner og karanteneregler, sier Galaaen.

Innreise fra utlandet fremheves som en stor utfordring, men også reiserestriksjoner innenlands skaper problemer.

- Utfordringene knytter seg blant annet til å få utenlandsk ekspertise inn i landet, men også reiserestriksjoner over kommunegrenser, sier Galaaen.

Galaaen forteller at de er i hyppig kontakt med NVE og øvrige myndigheter om utfordringene som restriksjonene skaper.

- Vi har kontaktet departementene for å signalisere at vi er opptatt av å støtte opp om myndighetenes arbeid, samt at vi og våre medlemmer gjerne bidrar med kunnskap og situasjonsbeskrivelser for å styrke myndighetenes forståelse av situasjonen, og eventuelt finne frem til helsefaglig forsvarlige løsninger, sier Galaaen.

Powered by Labrador CMS